Agris.cz - agrární portál

Zemědělci budou jednat o klesajících cenách mléka

14. 7. 2015 | ČTK

Zástupci chovatelských svazů, odbytových organizací, Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR budou dnes jednat na prvním setkání krizového štábu o situaci na trhu s mlékem. Toho je na evropském trhu nadbytek a ceny klesají, i kvůli ruskému embargu na dovoz komodity a kvůli zrušení mléčných kvót. Radikální výstup se zatím neplánuje, řekl ČTK předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

"Nepředpokládám, že bychom se shodli na nějakém konkrétním kroku jako je vylévání mléka. Spíš se budeme bavit, co se dá dělat do budoucna a rozdělíme si úkoly," uvedl. Výkupní cena mléka již několik měsíců padá a podle predikce Ústavu zemědělské ekonomiky a informací klesne v srpnu na 7,60 korun za litr. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) usiluje v EU o zvýšení intervenční ceny mléka a másla a zavedení exportních subvencí.

Podle Pýchy také není jasné, jestli ztráty, které prodej mléka představuje, jsou rovnoměrně rozdělené mezi zemědělce a zpracovatele. I o tom by zemědělci měli jednat.

Ministerstvo zemědělství hodlá na rok 2016 vypsat nové dotační programy ze státního rozpočtu, které by měly pomoci mléčným producentům i zpracovatelům. Jejich konečnou výši bude muset schválit Evropská komise. MZe zvažuje také vypsání tendru od Správy státních hmotných rezerv na nákup 3500 tun sušeného mléka.


Zdroj: ČTK, 14. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:54