Agris.cz - agrární portál

Nátlakové akce se kvůli padající ceně mléka zatím nechystají

15. 7. 2015 | ČTK

Zástupci chovatelských svazů, odbytových organizací, Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR se na dnešním jednání krizového štábu domluvili, že žádné nátlakové akce typu vylévání mléka zatím pořádat nebudou. Připraví si ale plán marketingové kampaně na podporu pití tuzemského mléka, řekl dnes ČTK předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Důvodem jejich nespokojenosti jsou nízké ceny mléka.

Tuzemským výrobcům vadí především nečinnost Evropské komise při padajících cenách mléka v celé Evropské unii. Požadují například zvýšení intervenčních nákupních cen. V současnosti se podle svazu litr mléka vykupuje za 7,30 koruny, výrobní náklady ale dosahují 8,50 až 8,80 Kč za litr. Přebytek na trhu a s ním spojený pokles cen způsobilo mimo jiné ruské embargo na dovoz potravin a zrušení mléčných kvót.

"Máme nižší cenu než je třeba v Německu a přitom se tady německé výrobky prodávají levněji než české, takže je tady nějaký problém," zdůvodnil předseda. Zemědělci proto podle něho ještě nevědí, jestli bude mediální kampaň pozitivní nebo spíše negativně zaměřená proti obchodním řetězcům.

Ministerstvo zemědělství hodlá na rok 2016 vypsat nové dotační programy ze státního rozpočtu, které by měly pomoci mléčným producentům i zpracovatelům. Jejich konečnou výši bude muset schválit Evropská komise. MZe zvažuje také vypsání tendru od Správy státních hmotných rezerv na nákup 3500 tun sušeného mléka.

Postoj ministerstva zemědělci vítají. "Máme pocit, že se ministerstvo zemědělství snaží situaci řešit," uvedl Pýcha. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí na jednání evropských ministrů zemědělství navrhl zvýšení intervenčních cen u sušeného mléka o deset procent, usiluje také v EU o zavedení exportních subvencí.

Znovu budou zemědělci jednat na mimořádném zasedání představenstva Agrární komory ČR na konci července.


Zdroj: ČTK, 15. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 21:28