Agris.cz - agrární portál

Zelináři si při letošní sklizni mimořádně mnou ruce

16. 7. 2015 | Denik.cz

Největší pěstitel zeleniny na Litoměřicku, zdejší společnost Agrokomplex, zaznamenává po hubenějších letech, hlavně po povodni v roce 2013, letos dobrou úrodu. Důležitým faktorem pro příznivý vývoj plodin měl už teplý a hlavně deštivý červen, kdy v oblasti spadlo 100 milimetrů srážek. Počasí je zelinářům nakloněno i v průběhu sklizně.

Bohušovičtí mají za sebou sklizeň špenátu ze 120 hektarů, který se vozil do mrazíren i k sušení. V pondělí ukončil sklizeň hrášku ze 160 hektarů, rovněž ke stejnému zpracování.

„V současné době se řeže květák, zelí, kapusta a kedlubny, které se vysazovaly postupně a budou se sklízet postupně až do konce září. Květák dodáváme na trh čerstvý až do začátku listopadu, kapustu a zelí sklízíme většinou až do poloviny prosince. Plochy po hrášku jsou většinou už zorané a připravují se k setí špenátu, ten se bude sklízet v průběhu září. Ruční práci zastává vedle zaměstnanců na 20 brigádníků. Čekáme, až skončí přeháňky, a zahájíme žně sečením 40 hektarů ozimého ječmene, který nám poslouží k výživě skotu. Po něm přijde asi za dva týdny na řadu pšenice. U obojího očekáváme rovněž dobrou úrodu, možná na úrovni loňska," říká ředitel společnosti Ivo Kadeřábek.

Zelináři si letos při sklizni mnou ruce, ale dobré zpeněžení úrody jim nespadlo rovnou do klína. Přes dobré technické vybavení je třeba za tím vidět každodenní tvrdou práci v nepromokavém oděvu a s motykou či jiným nástrojem v ruce. V oblasti s dešťovým stínem se neobejdou bez závlahy. Agrokomplex pečuje o závlahový systém s rozvody vody a čerpacími stanicemi na zhruba 3 500 hektarech, necelá třetina plochy je vlastní, zbytek jsou polnosti obhospodařované sousedními zemědělskými firmami a farmáři. Každý rok Agrokomplex investuje na renovaci a údržbu systému na 2,5 milionu korun.

Firma zvýšila stádo skotu na zhruba 465 krav, mléko dodává místní mlékárně. „To, že se stádo rozšířilo o více jak 50 kusů a je v kondici, nevychází ze zvýšeného zájmu o výrobu mléka, jehož cenu lze hodnotit jako tragickou, ale je zásluhou velmi dobré péče našich zootechniků," dodává ředitel.

Autor: Václav Sedlák


Zdroj: Denik.cz, 16. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 08:51