Agris.cz - agrární portál

Největší světový vývozce mléka kvůli propadu cen propouští

16. 7. 2015 | ČTK

Novozélandská společnost Fonterra, která je největším světovým vývozcem mléka, bude kvůli propadu světových cen této potravinářské komodity propouštět. Ceny mléka ve světě klesly z rekordů roku 2013 již o plných 60 procent a hlavní příčinou je letošní citelný výpadek čínské poptávky v době, kdy producenti ve světě výrazně zvýšili nabídku. Prudký pokles cen mléka, k němuž přispěl ruský zákaz dovozu potravin ze Západu, pociťují producenti i v Česku a celé Evropské unii.

Fonterra, která dominuje na globálním trhu sušeného mléka a donedávna těžila z "horečky bílého zlata" v Číně, dnes sdělila, že propustí 500 lidí z celkového počtu 16.000 zaměstnanců. Firma upozornila, že další propouštění ještě může přijít.

Čína v minulých letech prudce zvýšila nákupy sušeného mléka, letos ale její dovoz kvůli přebytku zásob spadl na minimum. Na poslední globální aukci klesly ceny mléka na minimum za 12,5 roku. Vývoz mléka z Nového Zélandu do Číny se od počátku roku propadl o 70 procent a podíl Číny na tomto exportu se snížil na 16 procent z loňských 37 procent.

Další příčinou propadu cen je loňské ruské embargo na dovoz řady potravin ze Západu. Západní vývozci másla a dalších mléčných produktů přitom přišli o velkého odběratele právě v době, kdy farmáři na Novém Zélandě, v Evropě i v USA založili řadu nových mléčných farem v naději, že se obohatí díky zdvojnásobení cen mléka v letech 2009 až 2013. Mléčná produkce na Novém Zélandě, který je jejím největším vývozcem, dosáhla maxima.

"Jsou to obě strany rovnice. Období velmi vysokých cen mléka podnítilo nárůst produkce po celém světě," řekla agentuře Reuters analytička Susan Kilsbyová z konzultační společnosti AgriHQ. "Utlumovat produkci stále není důvod, protože náklady na krmivo jsou dál nízké, že to dál povzbuzuje k produkci. Mezitím ale dva největší kupci mléčných výrobků omezili nákupy," dodala.

Propad světových cen pociťují i čeští producenti. Podle nejnovějších údajů ministerstva zemědělství činila letos v květnu průměrná výkupní cena mléka 7,76 Kč za litr, což bylo zhruba 20 procent pod úrovní loňského května. Přebytek na trhu a s ním spojený pokles cen způsobilo mimo jiné ruské embargo na dovoz potravin a zrušení mléčných kvót v EU. Ministr Marian Jurečka tento týden na jednání evropských ministrů zemědělství navrhl zvýšení intervenčních cen u sušeného mléka o deset procent a usiluje také v EU o zavedení exportních subvencí.


Zdroj: ČTK, 16. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 18:54