Agris.cz - agrární portál

Karlovarský kraj ocenil nejchutnější regionální potraviny

17. 7. 2015 | ČTK

Karlovarský kraj dnes ocenil devět potravin od regionálních výrobců, které získaly značku kvality Regionální potravina. Některé výrobce s kvalitními potravinami ale ze soutěže vyřadily legislativní nedostatky na etiketách, řekl dnes ČTK regionální koordinátor soutěže Zdeněk Perlinger. Někteří naopak získávají ocenění opakovaně.

"Nově nás potěšila pochvala jednoho z členů hodnotitelské komise, který zmínil, že naše výrobky ve všech kategoriích mají vysoký standard a jsou jedny z nejchutnějších z republiky. Naopak taková oprávněná disharmonie vznikla kvůli tomu, že naši výrobci mají ještě rezervy v označování svých výrobků. Nicméně sledovat neustále se měnící legislativu je skutečně náročné," uvedl Perlinger. Vyřazování chybně označených výrobků chtějí pořadatelé v příštím roce předejít uspořádáním odborného semináře.

Příležitost ochutnat nejlepší regionální výrobky budou mít i obyvatelé Karlovarského kraje. Regionální potraviny se jim představí nejméně na 15 ochutnávkách při různých příležitostech. "O nadcházejícím víkendu například proběhne ochutnávka na slavnostech v Bečově nad Teplou. Další bude v Ostrově, na hradních slavnostech v Lokti nebo na pouti v Sokolově," řekl Perlinger. O termínech ochutnávek i kompletních výsledcích soutěže se mohou zájemci informovat na webových stránkách soutěže.

"Lidé koukají na to, zda je potravina, kterou si kupují, českého původu. V druhé řadě je pak zajímá právě i to, zda pochází z jejich regionu. Značka Regionální potravina je dobrá reklama - od té doby, co naše výrobky značku získaly, se nám prodej zvýšil tří- až čtyřnásobně," řekl jeden z pravidelných účastníků soutěže, Vladimír Matějů ze Statku Bor Zeos. Pravidelně v soutěži boduje například také Pivovar Permon, výrobce mléčných výrobků Hollandia, masné výrobky Josefa Pelanta nebo Karlovarská pekárna Trend.

Ocenění přijali vítězové všech devíti kategorií z rukou hejtmana Karlovarského kraje Martina Havla (ČSSD). Značku Regionální potravina mohou pro svůj výrobek používat čtyři roky, potom se mohou se stejným výrobkem zapojit do soutěže znovu. Podmínkou pro účast je mimo jiné to, aby výrobek obsahoval 70 procent tuzemských surovin a hlavní složka byla stoprocentně česká. Letos se do soutěže přihlásilo 22 výrobců se 72 výrobky.


Zdroj: ČTK, 17. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 15:18