Agris.cz - agrární portál

Zemědělec chce nový kravín, kvůli cenám mléka zvažuje varianty

17. 7. 2015 | ČTK

Zemědělský podnik Obruč-Agro z Černovic na Blanensku se chystá stavět nové stáje pro chov skotu. Dlouhodobě připravovaný projekt pro chov dojnic se však může ještě změnit vzhledem k výrazně klesajícím výkupním cenám mléka, řekla ČTK předsedkyně představenstva Vladimíra Severinová.

"Nové ustájení vznikne určitě, protože současný kravín patří do muzea. Ale vytvořili jsme i druhou variantu," řekla Severinová. Původní počítá s tím, že by se v areálu mohlo chovat až 160 dojnic místo nynějších 100. Kdyby však trh s mlékem kolaboval a ceny by perspektivně nedokázaly pokrýt náklady, zůstane pouze nové ustájení bez dalších budov a technologických zařízení. "A chovali bychom masné krávy a přešli na pastevní odchov, který už částečně praktikujeme teď," řekla Severinová.

Podnik totiž potřebuje pro rostlinnou výrobu dostatek hnoje, který zajišťují právě krávy. Hospodaří zhruba na 600 hektarech pozemků ve vyšších nadmořských výškách Hornosvratecké vrchoviny.

Stavbu by chtěli v Černovicích zahájit příští rok a podle původního projektu by se zde mohlo chovat přes 500 kusů dobytka, což je několikrát více než nyní. Nyní podnik čeká na souhlasné stanovisko krajského odboru životního prostředí.

Stav na trhu s mlékem je podle Severinové značně vyhrocený. "Všichni nás uklidňovali, že po zrušení mléčných kvót nedojde k zásadní změně, ale nebyla to pravda. V červnu byla výkupní cena 7,46 koruny za litr. Potřebovali bychom přes osm korun, s devíti bychom už byli spokojení. Bohužel, výkupní ceny jsou v posledních letech jak na houpačce," konstatovala Severinová.

Zdeněk Meitner


Zdroj: ČTK, 17. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 14:37