Agris.cz - agrární portál

První žádosti o peníze z PRV začne ministerstvo přijímat v září

20. 7. 2015 | ČTK

O první peníze z nového Programu rozvoje venkova (PRV) bude možné začít žádat ve druhé polovině září. V podzimním kole se rozdělí 5,4 miliardy korun, informovalo ministerstvo zemědělství.

O dotaci si budou moci požádat zemědělští podnikatelé, hlavně na ustájovací a chovatelské zařízení, speciální zemědělské stroje či na zvětšení skladovacích kapacit. O peníze na investice do modernějších technologií si budou moci říci také výrobci krmiv a potravin, kteří splňují definici mikro, malého, nebo středního podniku.

Finance poputují i na zvýšení kvality či hustoty lesních cest. Lesníci si také budou moci zažádat o peníze na stroje a technologie včetně koní na obnovu a těžbu lesních porostů nebo na stroje pro zpracování těžebních zbytků. Poslední oblastí bude podpora vývoje nových technologií, projekty budou předkládat podnikatelé v potravinářství nebo výrobci krmiv dohromady s výzkumnou institucí.

Přesná pravidla pro poskytnutí dotace ministerstvo nyní dokončuje a zveřejní je ve druhé polovině července. Nově se bude například hodnotit finanční zdraví žadatele, aby nedošlo k jeho úpadku. Ministerstvo plánuje od druhé poloviny srpna nabídnout zájemcům o dotaci tři semináře, jeden se uskuteční v Praze, druhý na konci srpna v Českých Budějovicích během mezinárodního veletrhu Země živitelka a třetí bude v první polovině září na Moravě.

V PRV je pro zemědělce až do roku 2020 připraveno 3,1 miliardy eur (více než 84 miliard korun), z toho 2,31 miliardy jako příspěvek EU. Peníze by měly jít hlavně na ochranu životního prostředí a očekává se, že díky němu vznikne 1850 nových pracovních míst. Významný podíl programu cílí na investiční opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti zemědělství a na inovace podniků.


Zdroj: ČTK, 20. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 09:59