Agris.cz - agrární portál

Ve Vodňanech otevřeli halu pro intenzivní chov dravých ryb

20. 7. 2015 | ČTK

Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích otevřela ve Vodňanech experimentální halu, ve které testuje intenzivní chov ryb v recirkulačním akvakulturním systému. Ryby jsou v hale umístěny ve speciálních nádržích, kterými protéká 65.000 litrů recyklované vody s řízenými parametry kvality. V České republice, zaměřené především na tradiční rybníkářství, jde o prototypové zařízení, řekl dnes ČTK vedoucí laboratoře intenzivní akvakultury Tomáš Policar.

"Využívané technologické postupy by u nás mohly zvýšit celkovou produkci v Evropě ceněných a žádaných dravých druhů ryb, a v důsledku tak zvýšit konkurenceschopnost českého rybářství, což je jednou z ambicí realizovaného projektu," uvedl Policar. Výstavbu zařízení zhruba za pět milionů korun fakulta financovala ze svého rozpočtu, produkce ryb by investici měla vrátit v horizontu deseti let. Odchované násadové ryby budou prodávány do evropských intenzivních chovů, tržní ryby poputují na stůl českých zákazníků.

Podle děkana Fakulty rybářství Otomara Linharta je budoucnost produkce ryb právě v intenzivních chovech využívajících recirkulační systémy, které nevyžadují trvalý a vydatný zdroj vody. "Očekáváme, že rozvoj podobných zařízení u nás teprve přijde. Fakulta pak bude moci komerčním firmám poskytovat know how, stejně jako poradenské služby pro provoz i vedení intenzivních rybářských farem," řekl děkan. Fakulta podle něj zároveň vychovává studenty, kteří budou umět takové provozy řídit.

Chov, především candátů, okounů, mníků a sumců, bude sloužit nejen vědeckým pracovníkům a studentům výzkumného centra CENAKVA, ale také ke školení rybářských praktiků, kteří zde mohou získávat zkušenosti.

Recirkulační akvakulturní systémy recyklují používanou vodu, nejsou tedy náročné na zdroj vody a ani nevypouštějí znečištěnou vodu do vodních toků a nádrží. Ve světě se využívají už několik desítek let. Jejich výhodou je kontinuální, kvalitní a vyrovnaná produkce ryb po celý rok, šetrnost k životnímu prostředí a ochrana chovaných ryb před predátory.


Zdroj: ČTK, 20. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 21:47