Agris.cz - agrární portál

Pozemkový úřad schválil dohody s církvemi na 17 tisíc hektarů

20. 7. 2015 | Denik.cz

Státní pozemkový úřad (SPÚ), který evidoval k polovině července od církví 3453 výzev k vydání majetku, schválil 2124 dohod vydání na 24.806 pozemků o výměře 16.853 ha. Schválil i vydání 58 staveb. Státní podnik Lesy ČR, jemuž církve podaly 2242 výzev, uzavřel 1671 dohod na vydání 16.357 pozemků o výměře 72.863 ha a 219 staveb. Vyplývá to z údajů obou institucí.

Stát vydává také některé památkové objekty a movité předměty. V tomto týdnu uzavřel prezident Miloš Zeman s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou dohodu, podle které církev získá Jiřský klášter a Nové probošství, na oplátku se ale vzdá nároků na další budovy v areálu Hradu.

Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi byl po více než dvou desítkách let od změny režimu přijat v roce 2012. Rok 2013 měly církevní subjekty na podání výzev k vydání majetku. Podle zákona měly být dohody o vydání majetku uzavřeny do půl roku od podání výzvy, stát to ale zejména v roce 2014 nestíhal. Rok 2014 také poznamenal tlak sociální demokracie na to, aby se podoba restitucí změnila.

V případě pozemků jich loni státní instituce vydaly církvím jen 23.639, tedy jen něco přes pětinu z celkem požadovaných zhruba 112.000 pozemků. Letos se vydávání majetku zrychlilo a kardinál Duka odhaduje, že katolická církev získá letos zpět až 70 procent majetku, který žádala. Zbytek se bude podle něj řešit u soudů. Vláda při projednávání stavu restitucí ke konci dubna uvedla, že církve a náboženské společnosti zatím dostaly zpět šestinu zemědělského majetku.

Nemovitosti za 75 miliard

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím, zákon tedy znamená také odluku církve od státu. Katolická církev, která získává největší díl restitucí, zakládá pro své budoucí hospodaření fondy, jež spravují peníze z finanční náhrady.

Stát vydal církvím také některé kulturní památky, třeba Santiniho kostel v Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou, barokní zámek v Kroměříži či několik středověkých a barokních uměleckých děl. Národní památkový úřad evidoval téměř 50 výzev k vydání majetku, Národní galerie v Praze asi 40.

Stát ale odmítl například vydat Německému řádu hrad Bouzov, řád se chce bránit soudní cestou. Žaloby proti zamítnutí svých výzev podalo již Cisterciácké opatství v Oseku. Cisterciáci žádali mimo jiné lesy na Teplicku, stát je však odmítá vydat s tím, že řád o pozemky přišel již před únorem 1948. Proti zamítavému stanovisku státu se chce soudní cestou bránit i benediktinské opatství v Broumově. Stát u více než desítky řádů v archivech prověřoval, zda o majetek nepřišly na základě Benešových dekretů; šlo o více než sto žádostí. V mnoha případech ale historické dokumenty chybí.

Madona z Veveří

Soud už začal řešit spor o Madonu z Veveří. Středověká památka je ve sbírkách NG, která ji nechce církvi vydat. Soud bude pokračovat 7. srpna. V květnu odešly od soudu vítězně boromejky, když získaly parcely na Jičínsku, jež jim stát odmítal vrátit.

Soudy řeší také na základě žalob od církevních subjektů spory o určení vlastnictví. Týkají se nemovitostí, které dnes nejsou v majetku státu, nemohou tudíž být vydány a vyplácí se za ně finanční náhrada, ale podle církví je stát kdysi církevním subjektům zabavil. Řád maltézských rytířů se například dožaduje pozemků, na nichž stojí většina pražské části Březiněves, respektive žalobou se domáhá, aby městské pozemky přešly na stát, který by je vydat mohl.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 20. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 09:54