Agris.cz - agrární portál

Úroda ovoce na jihu Čech bude kvůli vedru nejspíš nižší než loni

20. 7. 2015 | ČTK

Úroda ovoce na jihu Čech bude podle pěstitelů nejspíše nižší než loni, ačkoliv první odhady slibovaly vyšší sklizeň. Třeba u jahod budou výnosy kvůli vedrům a suchu nižší o zhruba deset procent, stejně jako u třešní, které nedozrály do potřebné konzumní velikosti. Nebude-li v nejbližších dnech pršet, nenarostou ani jablka, která jsou nosnou plodinou jihočeských ovocnářů. Špatná ekonomická situace vede pěstitele na jihu Čech k likvidaci sadů, zjistila ČTK.

U jahod měla být sklizeň podle jihočeských statistiků o procento vyšší než loni, ačkoli se u nich k 20. červnu předpokládal o deset procent nižší výnos než v roce 2014. Mírný nárůst sklizně měl jít na vrub rozšíření ploch. Farmář Petr Nouza z Dolní Pěny na Jindřichohradecku, který jahody pěstuje na zhruba osmi hektarech, ale odhaduje, že sklizeň bude letos nižší o asi deset procent. "Ve druhé půlce sklizně byly jahody vlivem velkého horka menší, rychle zrály a nenarostly, i když máme závlahy," řekl dnes ČTK.

U višní a třešní se proti minulému roku i přes úbytek stromů odhadoval nárůst sklizně o víc než 20 procent zásluhou vyššího výnosu. U třešní bude podle tajemníka Unie ovocnářů jižních a západních Čech Petra Lebera ale úroda meziročně nižší, výnosy klesnou. "Odhad se dělá v červnu, plody ale vlivem sucha v uplynulých dnech nenarostly ani do velikosti určené pro konzumní trh, tedy 22 milimetrů. Část plodů se dala použít jenom na pálení," řekl Leber ČTK. Pokud v následujících dnech nezaprší, problém se dotkne i slibné úrody jablek.

Čeští ovocnáři podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka za poslední rok snížili plochu sadů o 11 procent na 15.469 hektarů, což představuje největší propad za posledních 20 let. Farmáři na jihu Čech podle posledního sčítání pěstovali ovoce na více než 1556 hektarech půdy. Největší rozlohu zaujímají v kraji jabloně, následují slivoně, višně a třešně. Jedničkou byli Jihočeši v pěstování rybízu, jejich plochy ale rychle klesají, protože ho nikdo nevykupuje.

Jaroslav Janota z Lhenic na Strakonicku pěstoval v roce 2009 ovoce na 72 hektarech ze zhruba 300 hektarů zemědělské půdy. Letos skončil na 23 hektarech. "Přecházíme na klasickou zemědělskou výrobu - masný dobytek, z rybízoven uděláme louky, co půjde, zoráme a dáme tam obilí," řekl ČTK. Ovocnářství se věnoval 45 let od svých sedmnácti. V Jihočeském kraji podle něj bylo před revolucí šest zpracoven ovoce někdejšího podniku Fruta. "Skoupili to developeři a zlikvidovali, teď se musí ovoce vozit ke vzdáleným zpracovatelům, což není rentabilní. Výkupní ceny navíc nekryjí náklady," konstatoval.


Zdroj: ČTK, 20. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 09:28