Agris.cz - agrární portál

Zákaz geneticky upravených potravin se nemá týkat přepravy

21. 7. 2015 | ČTK

Případný zákaz používání geneticky modifikovaných potravin v některé z členských zemí EU, což chce umožnit Evropská komise, by se podle senátorů neměl vztahovat na jejich přepravu. Shodly se na tom senátní výbory pro EU a pro životní prostředí. Horní komora má o jejich doporučení rozhodnout tento týden.

Výbory podpořily v obecné rovině návrh komise, aby členské státy měly pravomoc upravit rozsah použití geneticky modifikovaných potravin a krmiv na svém území. Případný zákaz či omezení ale podle výborů nesmí představovat omezení možnosti přepravy těchto produktů. "Představovalo by to narušení jednotného trhu i mezinárodního obchodu, míní senátoři.

Stávající unijní pravidla z roku 2003 umožňují členským státům přijímat opatření, která omezují nebo zakazují používání povolených geneticky modifikovaných organismů pouze tehdy, pokud jsou schopny prokázat, že daný produkt může představovat riziko pro zdraví a životní prostředí. Za 12 let ale ještě nebylo mezi členskými státy dosaženo kvalifikované většiny k přijetí či odmítnutí návrhu komise o povolení geneticky modifikovaných organismů.

Komise proto navrhla nařízení rozšířit i na geneticky modifikované potraviny a krmiva. Opatření, která by přijaly členské státy, musejí být podle předlohy dostatečně zdůvodněna a slučitelná s vnitřním trhem EU. Nesmí mezi ně patřit zejména množstevní omezení volného pohybu zboží, upozornila komise. "Kromě toho budou muset být zamýšlená opatření odůvodněná a slučitelná se zásadami proporcionality a zákazu diskriminace mezi vnitrostátními a zahraničními produkty," dodala komise.


Zdroj: ČTK, 21. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 23:49