Agris.cz - agrární portál

FAO varuje před šířením ptačí chřipky v západní Africe

21. 7. 2015 | ČTK

V západoafrických státech se v poslední době šíří vysoce nakažlivý druh ptačí chřipky, která decimuje tamní drůbeží farmy a vyvolává obavy z možného přenosu nebezpečného viru na člověka. Podle agentury Reuters na to dnes upozornila Organizace pro výživu a zemědělství (FAO).

Organizace uvedla, že smrtelně nebezpečný virus H5N1 se rozšířil na trzích a farmách v Burkina Fasu, Ghaně, Nigeru, Nigérii a Pobřeží slonoviny v uplynulých šesti měsících. V této souvislosti poukázala na to, že další šíření viru by se mohlo dotknout více než 330 milionů lidí v západní části Afriky. Ohrozilo by bezpečnost potravin a zdraví obyvatel v oblasti, která se stále ještě vzpamatovává z krize spojené s epidemií viru ebola.

"Je třeba přijmout neodkladná opatření k posílení veterinárních kontrol a systému předávání informací..., aby bylo možné vypořádat se s touto nemocí dřív, než se přenese na lidi," upozornil v prohlášení ředitel oddělení infekčních nemocí zvířat FAO Juan Lubroth.

FAO uvedla, že jen v Nigérii viru H5N1 podlehlo nebo bylo kvůli dalšímu možnému šíření nemoci preventivně usmrceno 1,6 milionu ptáků. To způsobilo vážné ekonomické škody a připravilo obyvatele o relativně levný zdroj proteinů.

Virus H5N1 se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a pak po celém světě. Ptačí chřipka se přenáší na člověka jen zřídka a pouze při přímém styku s nakaženou drůbeží. Má však potom vysokou úmrtnost - nepřežije ji přes polovinu nakažených. Nepřenáší se nicméně zatím vzduchem a ne z člověka na člověka.

Podle údajů WHO bylo na celém světě od roku 2003 do loňského října zaznamenáno téměř 668 potvrzených případů nákazy ptačí chřipkou v šestnácti zemích, z toho 393 lidí zemřelo.


Zdroj: ČTK, 21. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 21:18