Agris.cz - agrární portál

Francouzský prezident slíbil pomoc protestujícím zemědělcům

21. 7. 2015 | ČTK

Francouzský prezident François Hollande dnes slíbil opatření na podporu producentů masa a mléka, kteří již týdny protestují proti údajným cenovým tlakům ze strany maloobchodníků a zpracovatelů potravin.

Protesty se v posledních dnech vystupňovaly. Zemědělci svými traktory zablokovali silnice v Normandii a dalších částech severozápadní Francie. Tvrdí, že supermarkety a potravinářské firmy nerespektují červnovou dohodu, ve které souhlasily se zvýšením výkupních cen.

Hollande uvedl, že požádal kabinet o vypracování nouzového plánu pro producenty masa a mléka. Dodal, že plán by měl zahrnovat "strukturální opatření", žádné další podrobnosti však neposkytl.

Francouzští zemědělci se nyní kromě cenových tlaků ze strany maloobchodníků potýkají také s řadou dalších problémů. Patří mezi ně například ruské embargo na dovoz potravin z Evropské unie, slábnoucí poptávka v Číně či levná konkurence z jiných členských států EU, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 21. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 12:08