Agris.cz - agrární portál

Některé supermarkety nadržují zahraničním mlékárnám, míní zemědělec

22. 7. 2015 | iDNES.cz

Obchodní řetězce se nechovají fér, stěžují si producenti mléka. Upřednostňují prý zahraniční výrobky, na které lepí nižší cenovky. „V Česku by se mělo prodávat víc českých výrobků, není to jen o ceně, ale i o kvalitě,“ říká předseda Svazu chovatelů Holštýnského skotu Karel Horák.

Co se aktuálně děje s cenou mléka?

Ještě loni byla cena na odpovídající úrovni pro prvovýrobce, mlékárny i supermarkety. Teď ovšem probíhá dramatický pokles cen, jsme v červených číslech. Zrušení kvót přitom není hlavní důvod, je to celosvětový problém, v samotné Evropě je velký přetlak mléka. Jednotlivé státy si s tím dokážou poradit a nízkou cenu zemědělcům dofinancují z národních zdrojů. Český ministr dělá, co může, ale máme pocit, že podpora ze strany EU není na odpovídající úrovni.

Proč mléko výrazně nezlevňuje i v obchodech?

Supermarkety a obchodní řetězce hrají negativní roli, nechovají se korektně, i proto je třeba využívat zákon o tržní síle. V Česku by se mělo prodávat víc českých výrobků, není to jen o ceně, ale i o kvalitě.

Jak to myslíte?

Dám příklad - jedna česká mlékárna dodá máslo řetězci za 25 korun, ten zároveň doveze z Belgie za stejnou cenu, ale dá na máslo v obchodě různou marži - na české 80 procent a na belgické jen 20 procent. To výrazně ovlivňuje, co si koupíte, kvalita je různá. Jde o obchodní politiku supermarketů - jsou v cizích rukou, možná mají zájem nakupovat venku.

Poradí si zemědělci s klesající výkupní cenou mléka?

Při špatné ceně to ne všichni ustojí a někdo krávy zruší. Dva roky stará studie EU mluví o tom, že po zrušení kvót se ve východních zemí sníží stavy krav a v západních naopak mírně zvýší. Podobně se to stalo u prasat, kde jsme dnes soběstační jen z poloviny, Poláci dali zemědělcům nestandardní dotace na export, podobně Německo a Francie. Propad chovu v Česku se naštěstí zastavil - zemědělcům pomohly dotace ve výši 100 % na ozdravování chovu prasat.

Jak si poradíte s nízkou cenou mléka vy?

Musím to přežít, budu to dotovat z rostlinné výroby, bioplynové stanice. Loni bylo mléko slušně ziskové, letos proděláme. Celkově tak nevykážeme takový zisk jako loni.

 


Zdroj: iDNES.cz, 22. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 22:07