Agris.cz - agrární portál

Státní Lesy ČR vydaly varování před zvýšeným rizikem požárů

21. 7. 2015 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dnes vydal varování před zvýšeným rizikem požárů v lesích při současném mimořádné suchém a teplém počasí. Lidé by měli být velmi opatrní při jakékoli manipulaci s ohněm v přírodě. Podle lesního zákona je zakázáno kouření, rozdělávání ohňů a odhazování hořících předmětů v lese a 50 metrů od něj, připomněla dnes mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří asi polovina lesů v zemi.

Hasiči v minulých dnech zasahovali ve státních lesích u dvou požárů. Na Plzeňsku v katastru obce Prádlo oheň 16. července poškodil 0,8 hektaru lesa. "Ohořely krajní borovice a smrky, spálená je tráva i keře," uvedl lesní správce Libor Hanzlík. Škodu předběžně odhadl na 30.000 korun.

Na Opavsku v pondělí oheň poničil 20 hektarů lesa, předběžně vyčíslená škoda činí čtyři miliony korun. "Půda je kvůli suchu řádně proschlá a fouká vítr, což dohašování komplikuje. Profesionální hasiči jsou tedy na místě a dokud nezaprší, budeme plochu hlídat," uvedl krajský ředitel Lesů ČR Jan Ševčík. Ani u jednoho z požárů zatím není příčina známá.

Podnik Lesy ČR předchází požárům tím, že do terénu vysílá kontrolní hlídky. K monitorování lesů také využívá leteckou hasičskou službu. Lidem rozdělávajícím oheň v lese hrozí pokuta až 15.000 korun, uvedla mluvčí.

Největší novodobý lesní požár v Česku zničil v roce 2012 v oblasti takzvané Moravské Sahary přes 170 hektarů lesa. Škoda dosáhla 30 milionů korun. Lesy ČR již celou oblast zalesnily. "V současné době panuje v této lokalitě extrémní sucho. Asi deset centimetrů nad zemí dosahuje teplota místy až 70 stupňů Celsia," uvedl brněnský krajský ředitel podniku Dalibor Šafařík.


Zdroj: ČTK, 21. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 21:23