Agris.cz - agrární portál

V dešenické tvrzi vzniklo za 22 milionů Kč muzeum šumavského piva

23. 7. 2015 | ČTK

Muzeum šumavského pivovarnictví se v pátek otevře v dešenické tvrzi, nejstarším a historicky cenném objektu v obci. Přišlo na 21,5 milionu korun. Na Klatovsku zatím nic podobného není, kromě malé expozice v okresním muzeu v Klatovech. Dešenice získaly na budoucí turistické lákadlo 85 procent nákladů stavby z evropského dotačního programu ROP Jihozápad. ČTK to řekla starostka Lenka Sýkorová. Muzeum je spolu s kanalizací největší investicí městyse s více než 700 obyvateli od roku 1989.

Expozice v bývalém pivovaru, který tvrz využíval přes 200 let, nabídne návštěvníkům vedle prohlídky opravených historických prostor také informace o historii a současnosti vaření piva v Dešenicích, na Šumavě a v její blízkosti. Ve tvrzi se vyráběla jedenáctka tmavý Dešenický kozel a pivovar byl za první republiky jedním z největších na Klatovsku. Výroba piva tam skončila v roce 1930.

"Pivovarnictví je prezentováno vývěsními štíty hostinců, sklenicemi, lahvemi, výčepními stolicemi, bednářskými nástroji, minipivovary, fotografiemi ve vitrínách a řadou dalších artefaktů spojených jak s výrobou piva, tak s jeho konzumací," řekla starostka. Městys se dohodl na zapůjčení exponátů s Muzeem Královského hvozdu v Nýrsku a Muzeem a pivovarem v Kostelci nad Černými lesy. Expozici navrhl Jan Jirák z Vlastivědného muzea v Klatovech, který je autorem dvou publikací o pivovarech na Domažlicku a Tachovsku.

Do rekonstrukce tvrze, která zachovala původní dispozici, byly zahrnuty také objekty bývalého pivovarského provozu jako šalanda, část sladovny a ležácké sklepy. Při obnově, na niž dohlíželi památkáři, byly odhaleny a zrestaurovány cenné fresky z poloviny 16. století, připomínající majitele dešenického panství Předenické z Předenic.

Muzeum vzniklo nad sklepy tvrze, kde byly kanceláře statku, který budovu využíval do roku 1990. Dešenice už v roce 2012 dokončily opravu poloviny tvrze za 32 milionů korun. S podporou ROP tam vzniklo 15 místností pro spolky, kanceláře, svatby a výstavy, studují tam také senioři. V obci se schází pět hasičských jednotek, myslivci, klub žen a Červený kříž. Opravená už je téměř celá tvrz, zbývá jen dokončit sladovnu.

Tvrz, o níž jsou první zmínky z roku 1272, získal zpět městys v roce 1996. Dlouho ale na opravu neměl peníze.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 23. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 14:59