Agris.cz - agrární portál

Horko a sucho nadělalo chovatelům ryb problémy, ne však kritické

23. 7. 2015 | ČTK

Horko a málo vody ve vodních tocích způsobilo na jižní Moravě chovatelům ryb problémy, ne však kritické. To by musela extrémní vedra trvat ještě zhruba týden, shodli se chovatelé, které ČTK oslovila. Klíčové je udržovat ve vodě dostatek kyslíku a snažit se maximálně zachovat suchem omezené přítoky.

Zatímco Rybníkářství Pohořelice v některých rybnících už dokonce zastavilo přikrmování ryb, aby jejich metabolismus zvládl náročné podmínky, Rybářství Hodonín zatím příkrmy pouze omezuje. "Záleží na lokálních podmínkách každého rybníku. Například v Lednicko-valtickém areálu je situace ještě poměrně příznivá," řekl ředitel hodonínské firmy Oldřich Pecha. Pohořeličtí vidí situaci nejkritičtěji na Znojemsku, kde je největší sucho. "V některých rybnících je velmi málo vody," uvedl ředitel Roman Osička.

Zaměstnanci hodonínských chovatelů teď denně objíždějí rybníky a měří množství kyslíku ve vodě. "Kde je ho málo, můžeme nasadit provzdušňovací zařízení," uvedl Pecha. "Také se snažíme zajistit co nejlepší přítok z potoků, v nichž je hodně málo vody. Je potřeba mít vyčištěné mříže a další záležitosti, které přítok usnadní. Některé rybníky však přítoky nemají a čekají jen na déšť," doplnil Osička.

Právě mírné ochlazení a alespoň občasný déšť by měly podmínky v nejbližších dnech vylepšit. A také ochladit vodu v rybnících. "Nyní má 30 stupňů. Kapr je sice teplomilná ryba, ale ideálních je 24 stupňů," připomněl Osička.

Ryby hynuly v současném tropickém počasí jen výjimečně, podle Osičky to byly spíše dravé ryby, které potřebují více kyslíku.

Zdeněk Meitner


Zdroj: ČTK, 23. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 01:58