Agris.cz - agrární portál

SVS letos našla chyby u 4 procent živočišných produktů z dovozu

24. 7. 2015 | ČTK

Veterináři provedli od začátku letošního roku 2600 kontrol u zásilek živočišných produktů ze zahraničí, závady zjistili u čtyř procent z nich. Za chyby uložili pokuty za zhruba dva miliony korun, informovala dnes Státní veterinární správa. I když většinou šlo o administrativní pochybení, objevili lékaři v mase i bakterie listérie, salmonely či nepovolené hodnoty těžkých kovů.

Veterináři zlikvidovali, vrátili dodavateli nebo pozastavili prodej 130 tun živočišných produktů ze zkontrolovaných 31.000 tun.

Od loňského října museli příjemci zahraniční živočišné zásilky hlásit 48 hodin předem, do formuláře se musejí také uvádět informace o předpokládané prodejní ceně výrobku. Zpřísnění mělo podle ministerstva zemědělství mimo jiné zabránit možnému zavalení českého trhu potravinami za dumpingové ceny v důsledku ruského embarga na jejich dovoz ze zemí Evropské unie.

V polovině června vláda rozhodla, že se od srpna nahlašovací povinnost zkrátí na jeden den, sjednotí se tak s nahlašováním rostlinných výrobků. Nebude se ale muset hlásit dovoz čerstvých ryb, živých mlžů, plžů, ostnokožců a pláštěnců určených k jídlu, ani kolagenových střívek určených pro výrobu potravin.


Zdroj: ČTK, 24. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 01:36