Agris.cz - agrární portál

Protestující francouzští zemědělci zablokovali dálnice do Lyonu

24. 7. 2015 | ČTK

Stovkami traktorů a dalších strojů dnes francouzští zemědělci zablokovali komunikace v okolí města Lyon. Producenti masa a mléka už několik týdnů protestují proti údajným cenovým tlakům ze strany maloobchodníků a zpracovatelů potravin. Demonstrace nezastavila ani vládní nabídka pomoci ve výši 600 milionů eur (16,2 miliardy Kč). Protesty budou podle organizátorů pokračovat i v následujících několika dnech.

Doprava se zastavila na třech dálnicích v okolí Lyonu i v tunelu v centru města. Na jedné z vyprázdněných částí dálnice A6 vystavěli protestující z pneumatik vzkaz premiérovi Manuelovi Vallsovi: "Vallsi, čekáme." Blokáda vyvolala ve městě dopravní chaos. Už na počátku týdne chovatelé dobytka výrazně zkomplikovali dopravní situaci v Normandii a dalších částech severozápadní Francie.

Demonstranti tvrdí, že supermarkety a potravinářské firmy nerespektují červnovou dohodu, ve které souhlasily se zvýšením výkupních cen. Ty současné prý totiž nedokážou pokrýt ani výrobní náklady. Avizovanou finanční podporu vlády, o které dnes na jednání v Dijonu protestující informoval sám prezident François Hollande, nepovažují zemědělci za dostatečnou. Podle šéfa vlivného rolnického svazu FNSEA Xaviera Beulina se prý navíc jedná pouze o krátkodobé řešení situace. Potřeba jsou podle něj hlavně strukturální změny.

"Je nemožné, aby zablokovali všechny příjezdové cesty do Lyonu," stěžovala si jedna řidička v koloně rádiu BFMTV. Zástupce protestujících Beulin dnes ale uvedl, že blokády francouzských měst se budou konat přinejmenším ještě v následujících dvou až třech dnech.

Podle údajů francouzského ministerstva zemědělství hrozí v současnosti bankrot asi 20.000 zemědělců, obzvlášť špatně jsou na tom právě producenti masa a mléka. Deník Le Monde dnes uvedl, že cena za kilogram hovězího masa se pohybuje v současnosti kolem 3,70 eur, výrobní náklady jsou prý ale zhruba 4,50 eur.

Francouzští zemědělci se nyní kromě cenových tlaků ze strany maloobchodníků potýkají také s řadou dalších problémů. Patří mezi ně například ruské embargo na dovoz potravin z Evropské unie, slábnoucí poptávka v Číně, Řecku či Itálii a levná konkurence z jiných členských států EU, například i z Německa.


Zdroj: ČTK, 24. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 17:53