Agris.cz - agrární portál

Sucho nemá na ozimé plodiny velký vliv, problémy budou u kukuřice

24. 7. 2015 | ČTK

Dlouhotrvající sucho, které v Česku nyní panuje, nebude mít velký vliv na sklizeň ozimých obilovin, říkají zemědělci. Nedostatek vláhy ale sníží výnos kukuřice, podle Agrární komory ČR až o 30 procent. O pětinu by se také měla snížit úroda řepky. Kvůli extrémním horkům na řadě míst také vznikaly požáry, což sklizeň obecně komplikuje.

"Přímo postiženy budou především jarní ječmeny a jarní pšenice, ty se ale u nás pěstují spíše omezeně," uvedla mluvčí Agrární komory ČR Dana Večeřová, podle které se dá počítat s pětinovým poklesem výnosů.

Obiloviny mají podle ministerstva zemědělství kvůli suchu drobnější zrno, aktuálně je výnos 5,54 tuny z hektaru. Loňský výnos byl podle Českého statistického úřadu 6,09 tuny z hektaru.

Podle člena představenstva Zemědělského svazu ČR Svatopluka Müllera, který působí na Hodonínsku, je pro sklizeň obilovin dobré, když neprší, déšť by ale měl pozitivní efekt na jiné plodiny, například kukuřici.

Problémy u kukuřice potvrzuje komora. "Porosty jsou slabší a nižší než obvykle. I kdyby začalo intenzivně pršet, kukuřice ztrátu vláhy, která poznamenala růst, už nedožene," uvedla Večeřová. Loni se podle ČSÚ sklidilo kukuřice na zrno 8,43 t/ha. Komora očekává nižší výnosy i u cukrové a krmné řepy. Vláha by ještě mohla ovlivnit úrodu brambor.

Horší úrodu na lehčích půdách, které hůře drží vodu, očekává komora u hrachu a máku. "Na všech typech půd dojde k snížení výnosu řepky olejné asi o 20-25 procent," dodala mluvčí. Výnos tak zřejmě klesne z loňských čtyř tun na hektar na tři až 3,3 t/ha. Podle údajů Státního zemědělského intervenčního fondu se nyní sklízí 3,19 t/ha.

Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství ČR Josefa Stehlíka se v současném suchém počasí obiloviny dobře sklízí. "Nynější počasí je pro sklizeň obilí úplně úžasné. Obilí je suché, skvěle se seká," řekl.


Zdroj: ČTK, 24. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 20:31