Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 23. 7. 2015

24. 7. 2015 | Agris

Francie představila plán na podporu protestujících zemědělců

Francouzská vláda představila opatření na podporu producentů masa a mléka v celkové hodnotě 600 milionů eur, tedy přes 16 miliard korun. Reaguje tak na několikatýdenní protesty producentů proti údajným cenovým tlakům ze strany maloobchodníků a zpracovatelů potravin. Ministr zemědělství a výživy Stéphane Le Foll uvedl, že pomoc zemědělcům bude zahrnovat vládní záruky za úvěry v objemu až 500 milionů eur.

Na zalesňování má jít do roku 2020 přibližně 280 milionů Kč

Čeští lesníci dostanou do roku 2020 přibližně 280 milionů korun na zalesňování. Dotace z Programu rozvoje venkova (PRV) budou moci čerpat na zakládání lesního porostu, péči o les nebo na ukončení zemědělské výroby na zalesněném pozemku. Peníze mají lesníkům kompenzovat náklady na zalesnění či za ušlé příjmy kvůli ukončení výroby.

Plán na boj proti suchu zatím vláda odložila

Vláda odložila schvalování plánu boje proti suchu. Novinářům to po skončení vlády řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Důvodem bylo málo času, který kabinet na projednání při svém výjezdním zasedání v Ostravě měl. Materiál obsahuje přes 50 úkolů pro ministerstva a úřady.

Horko a sucho nadělalo chovatelům ryb problémy, ne však kritické

Horko a málo vody ve vodních tocích způsobilo na jižní Moravě chovatelům ryb problémy, ne však kritické. To by musela extrémní vedra trvat ještě zhruba týden, shodli se chovatelé, které ČTK oslovila. Klíčové je udržovat ve vodě dostatek kyslíku a snažit se maximálně zachovat suchem omezené přítoky.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 24. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:31