Agris.cz - agrární portál

Slánský Ekofrukt investoval do výroby přes deset milionů korun

25. 7. 2015 | ČTK

Slánský ovocnářský podnik a výrobce müsli tyčinek Ekofrukt Slaný investoval letos do provozu výroby přes deset milionů korun. Část nákladů by měla pokrýt dotace z evropských fondů. Roční obrat podniku se pohybuje kolem 200 milionů korun, letos by měl skončit v mírném zisku. Negativní vliv na hospodářský výsledek podniku se zhruba osmdesáti zaměstnanci má ale vysoký nárůst cen suchých plodů používaných pro výrobu tyčinek, způsobený jak jejich růstem na světových trzích, tak i zásahem ČNB do kurzu koruny. ČTK to řekl jednatel společnosti Ekofrukt Slaný Tomáš Richtr.

Společnost tak nedávno zprovoznila novou část výrobní linky, a to chladící tunel a krájecí zařízení, ke kterému během několika dnů přibude nová kartonovačka. "V rámci dalšího projektu také plánujeme kompletaci další výrobní linky, kterou částečně sestavíme z komponentů, které máme již k dispozici" řekl jednatel. Investice by měla být v řádech jednotek milionů korun a v provozu by linka měla být na začátku příštího roku.

Ceny suchých plodů, zejména mandlí, kešu, pistácií a ořechů, které jsou ve většině nejžádanějších oříškových tyčinek, vzrostly za poslední tři roky někdy i dvojnásobně. Výroba ořechových a müsli tyčinek představuje v Ekofruktu již většinu objemu jeho produkce. Záleží ale i na úrodě ovoce v jednotlivých letech. Kromě vlastní značky tyčinek Twiggy zde vyrábějí i pro značky velkých řetězců. "Komplikací je nejistota trvání zakázek, což neumožňuje dlouhodobé plánování," uvedl Richtr.

Ovocnářská část podniku funguje na zhruba 300 hektarech, přibližně na 150 z nich jsou jabloňové sady. Pěstují zde například odrůdy jablek Golden Delicious, Idared, Jonagold, Gala a další. Na 50 hektarech sadů jsou dále výsadby hrušní, meruněk, višní a třešní.

Několik předchozích sezon hodně ovlivnilo počasí, zejména jarní mrazy a kroupy, proto Ekofrukt také investuje do stavby sítí chránících stromy před kroupami. Jeden takto ochráněný hektar sadu však vyjde na téměř půl milionu korun. Další plánovanou ochranou jsou také folie chránící třešně před deštěm v době sklizně, který způsobuje jejich popraskání. V plánu je také speciální technologie vodního postřiku, který by květy v případě jarních mrazů ochránil před zmrznutím tím, že by zůstaly uzavřené v ledu, který jim neškodí tak jako holomráz.

Roční produkce Ekofruktu představuje asi 4000 až 5000 tun jablek, zhruba 250 tun hrušek, až 100 tun višní, 100 tun meruněk a asi 60 tun třešní. Podnik ročně nově vysadí sady na deseti až 15 hektarech, stromy začínají plodit po čtyřech letech. Sady jsou kompletně pokryty takzvanými kapkovými závlahami, které dávkují vodu přímo do půdy u každého jednotlivého stromu.

Sandra Bejšáková 


Zdroj: ČTK, 25. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 22:50