Agris.cz - agrární portál

Ministr Marian Jurečka: Soutěž Vesnice roku motivuje obyvatele k zájmu o rozvoj a zvelebování jejich obce

25. 7. 2015 | MZe ČR

Ocenění Oranžová stuha za vítězství v krajském kole soutěže Vesnice roku dnes předal zástupcům obce Haňovice na Olomoucku ministr zemědělství Marian Jurečka. Slavnost se konala v obci Černotín, která je krajským vítězem soutěže Vesnice roku a získává Zlatou stuhu.

„Soutěž Vesnice roku plní svůj cíl, protože motivuje obyvatele zvelebovat a rozvíjet jejich obce a je důkazem toho, že aktivní přístup občanů přináší konkrétní výsledky. Pro Ministerstvo zemědělství je rozvoj venkova jednou z priorit, proto se soutěže účastní jako jeden ze čtyř vyhlašovatelů již po deváté,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Cílem ocenění Oranžová stuha je vyhledat a ohodnotit obec, která nejlépe spolupracuje se zemědělskými a lesnickými subjekty. Posuzuje se například spolupráce s místními zemědělskými podniky v oblasti péče o veřejná prostranství a kulturní krajinu, spolupráce při výrobě místních produktů a jejich marketingu, při využití netradičních zdrojů energie, ale třeba i celkové zapojení zemědělců do kulturního dění v obci.  

Černotín i Haňovice postupují do celostátního kola, kde je v září 2015 zhodnotí odborná komise. Vítěz titulu Oranžová stuha roku 2015 bude vyhlášen 24. září v Senátu. Letos se do 21. ročníku soutěž Vesnice roku přihlásilo 210 obcí.

Oranžová stuha je součástí soutěže Vesnice roku, kterou vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj společně s Ministerstvem zemědělství, Spolkem pro obnovu venkova a Svazem měst a obcí.

  • Hynek Jordán
  • tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: MZe ČR, 25. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 12:58