Agris.cz - agrární portál

Sucho je pro průběh žní ve středních Čechách dobré

27. 7. 2015 | ČTK

Sucho je pro průběh žní ve středních Čechách dobré. Obilí s malou vlhkostí se lépe mlátí a také se například později nemusí dosušovat ve speciálních sušičkách. Ve vlhkých zrnech se totiž mohou například množit toxické látky. Sucho ale škodí například loukám, které by se měly sekat na seno, nebo kukuřici a řepě, ty v případě pokračujícího sucha dostatečně nenarostou. ČTK to řekl předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík, který hospodaří na rodinném statku na Berounsku.

Obilovinami je v kraji oseto asi 270.000 hektarů půdy, sklizena je zhruba desetina.

V posledních dvou letech byly výnosy podle Stehlíka opravdu dobré, ty letošní budou v regionu o něco nižší. "Ve srovnání se suchým rokem 2012 jsou letošní výnosy normální průměr," uvedl Stehlík. Obilí je podle něj dobře narostlé a zdravé a současné počasí nahrává dobrému sklízení.

Pokud by sucho trvalo ještě měsíc, mělo by dopad krmné plodiny, třeba vojtěšku, které by nenarostla.

Sucho by naopak nemělo mít velký dopad na pěstitele zeleniny. Většina z těch, co se zelenině věnují ve větším rozsahu, mají zavlažovaní. Trvalé sucho by ale podle Stehlíka mohlo poškodit úrodu brambor, ale nemělo by to být nijak dramatické.

Výkupní ceny obilí jsou letos o něco nižší, zhruba o sedm procent. Záleží ale také na kvalitě sklizně. "U řepky jsou výkupní ceny dobré," dodal Stehlík.

Sucho by mohlo způsobit komplikace na nově osetých polích. Pokud nebude pršet ani v příštích týdnech, je možné, že se osevy chytí jen částečně a budou pro příští sezonu slabé.


Zdroj: ČTK, 27. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 03:17