Agris.cz - agrární portál

Svět trápí nedostatek vody. Ohrožuje zdraví populace i zemědělskou výrobu

27. 7. 2015 | iHNed.cz

* Podle analýzy je na světě 37 zemí, ve kterých má 80 procent obyvatel nedostatek vody.

* Nejvíce vody se spotřebuje v zemědělské výrobě.

* Například Coca-Cola již kvůli problémům s vodou odvolala plán postavit novou továrnu na lahve v Indii.

  • Největším problémem lidstva 21. století nemusí být války či pandemie nevyléčitelných nemocí, ale nedostatek tekutiny, bez níž se lidský druh neobejde – vody. Podle nedávné zprávy americké banky Bank of America Merrill Lynch přitom nepůjde o problém postihující pouze části světa, ale o obtíž, s níž se bude potýkat celé lidstvo. Nejde zdaleka jen o problém nedostatku pitné vody. Nedostatek vody znemožňuje například dodržování základních hygienických návyků a způsobuje rozšíření řady nemocí. Jen pro přiblížení – každých dvacet vteřin zemře na světě dítě v důsledku nemoci přenášené kontaminovanou vodou.
  • A především bez vody nemůže fungovat zemědělství. V něm se přitom použije 70 procent vody, která se celosvětově spotřebovává. K produkci potravin je zapotřebí mnohdy až těžko představitelného množství vody. Na to, abychom mohli zkonzumovat jeden kilogram hovězího masa, bylo třeba 15,5 tisíce litrů vody. Nedostatek vody bude mít tedy vliv na to, co jíme, jakým způsobem jídlo upravujeme, kdo má dostatek jídla, a dokonce i na výslednou chuť potravin.

    Podle analýzy Světového institutu zdrojů (WRI) čelí v současné době celkem 37 zemí světa extrémně vysoké úrovni vodního stresu. Tedy situaci, kdy se 80 procent obyvatelstva státu potýká s nedostatkem vody. Státy, jejichž obyvatelstvo čelí vysoké nebo extrémně vysoké úrovni vodního stresu (více než 40 procent lidí se potýká s nedostatkem vody), přitom produkují jednu třetinu světových potravin.

  • "Končí éra, kdy byla voda levná a bylo jí hojně. Většina potravinářských společností se přitom domnívá, že voda zůstane levná. To je z hlediska jejich dlouhodobé ziskovosti dost nebezpečná domněnka," řekla nedávno ředitelka vodního programu v environmentální organizaci Ceres Brooke Barton. Studie, na které se Bartonová podílela, dokazuje, že potravinářské firmy se doposud rizikem nedostatku vody příliš nezaobírají. Plné dvě třetiny zkoumaných amerických firem tento problém s farmáři, kteří jim dodávají potraviny, neřeší vůbec nebo jen nedostatečně.

    Nedostatek vody má přitom již dnes významný dopad na hospodaření některých potravinářských společností. Například společnost Cargill reportovala v posledním čtvrtletí loňského roku 12procentní propad zisku, za jehož příčinu označila sucho, které snížilo produkci hovězího masa. Coca-Cola se zase minulý měsíc rozhodla, že nepostaví továrnu na lahve v Indii za 81 milionů dolarů, protože se proti stavbě zvedl obrovský odpor mezi tamními farmáři. Důvod? Obavy, že provoz továrny vyčerpá vzácné zásoby podzemní vody.

  • Petr Kain - Redaktor

Zdroj: iHNed.cz, 27. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 01:37