Agris.cz - agrární portál

Průzkum: Zimu kvůli varroáze nepřežila pětina včelstev

28. 7. 2015 | ČTK

Letošní zimu v Česku nepřežila zhruba pětina včelstev a úhyn byl výrazně vyšší než v předchozím roce. Hlavní příčinou citelného úbytku včelstev bylo onemocnění varroáza. Vyplývá to z šetření mezinárodní asociace COLOSS, jehož tuzemskou část měli na starost odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s Pracovní společností nástavkových včelařů CZ. V Česku dotazník vyplnilo 977 včelařů.

"Potvrdilo se to, že poslední zima byla pro včelaře kritická. Zatímco loni ztráty včelstev v Česku činily 6,6 procenta, letos uhynulo nebo v zimním období ztratilo matku 19,4 procenta včelstev," řekl dnes ČTK biochemik a včelař z olomoucké přírodovědecké fakulty Jiří Danihlík. Nejvyšší úhyny zaznamenali včelaři v Moravskoslezském kraji, kde činily zhruba 32,5 procenta. "Nejnižší byly naopak v kraji Vysočina a v Královéhradeckém kraji, kde evidujeme dvanáctiprocentní a čtrnáctiprocentní úhyny," uvedl Danihlík.

Hlavním viníkem velkých úhynů včel v Česku byla varroáza. Onemocnění podle Danihlíka včely nezahubí, jestliže chovatel včas odhalí zvýšené napadení včelstva a zahájí léčbu. K varroóze se ale často přidávají i další choroby. Pokud však včelaři včas a účinně nezasáhnou, tak se nákaza může rychle šířit do okolí. Na to si podle Danihlíka stěžovalo mnoho účastníků průzkumu, kteří kvůli nezodpovědnosti jiných včelařů našli své úly bez včel i zásob. Nemocné včely totiž úly opouštějí a umírají v přírodě.

"Naopak ti, kteří o včely zejména v kritickém letním období pečovali, měli úhyny nižší. Pro včelaře je skutečně zásadní, aby zdravotní stav včel pravidelně sledovali a případně zahájili včas léčbu," upozornil Danihlík. Ztráty včelstev se výrazně nelišily u včelařů, kteří k léčbě využívají klasická syntetická léčiva, a těmi, kteří dávají přednost přírodní léčbě na bázi kyseliny šťavelové nebo mravenčí.

Jen obnova včelstev zdecimovaných varroázou může podle odhadu Českého svazu včelařů stát chovatele 600 milionů korun až jednu miliardu korun. O další nemalé peníze přijdou včelaři v důsledku ušlé produkce medu.

Produkce medu v Česku loni meziročně klesla o zhruba 11 procent na 7162 tun. V naprosté většině šlo o světlý květový med, naopak v důsledku počasí se takřka vůbec neurodil tmavý lesní med.

Počet včelařů se loni zvýšil. V roce 2013 jich bylo 50.500, loni o 3000 více. Přibývá hlavně včelařů s větším počtem včelstev, tedy i těch, pro něž příjem z včelaření představuje hlavní zdroj obživy. Za několik let trvajícím růstem mimo jiné stojí finanční podpora začínajících včelařů od EU i krajů.


Zdroj: ČTK, 28. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 16:22