Agris.cz - agrární portál

Předsednictvo Agrární komory bude řešit padající ceny mléka

29. 7. 2015 | ČTK

Klesající cenu mléka bude dnes řešit mimořádně svolané představenstvo Agrární komory ČR. Podle aktuálních údajů klesla v červnu výkupní cena za litr syrového mléka na 7,52 Kč. Podle komory je tak pod výrobními náklady. Situaci způsobilo zrušení mléčných kvót, ale také ruské embargo na dovoz potravin.

"Situace v odvětví výroby mléka je velice vážná a dlouhodobě ekonomicky neudržitelná," sdělila ČTK mluvčí Agrární komory ČR Dana Večeřová. Cena za rok 2014 byla 9,37 koruny za litr a od října trvale klesá. Výrobní náklady se přitom pohybují mezi 8,5 až 8,8 koruny za litr.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by měly agrární organizace vyvíjet tlak na spřátelené zahraniční organizace i evropské úřady, aby začaly pokles výkupní ceny řešit.

Komora vidí řešení v urychlení prací na českých národních dotačních programech, které jsou zaměřeny na chov dojnic, a také ve zvýšení české spotřeby mléka. Podle komory by se také měla hledat nová odbytiště mimo unii.

Ministerstvo zemědělství hodlá na rok 2016 vypsat nové dotační programy ze státního rozpočtu, které by měly pomoci mléčným producentům i zpracovatelům. Jejich konečnou výši bude muset schválit Evropská komise. Stát zvažuje také vypsání tendru od Správy státních hmotných rezerv na nákup 3500 tun sušeného mléka.


Zdroj: ČTK, 29. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 05:13