Agris.cz - agrární portál

Francouze pobouřilo, že jim Švýcaři "kradli" vodu pro krávy

29. 7. 2015 | ČTK

Vrtulníky švýcarské armády zásobující vodou žíznící krávy se staly předmětem sporu s Francií. Obyvatele jedné francouzské obce totiž pobouřilo, že si Švýcaři brali vodu z jezera, které patří Francii, informuje server listu Neue Zürcher Zeitung. Postižená obec teď chce odškodné.

Vojenské vrtulníky dodávají kvůli nebývalému suchu vodu kravám, které se pasou na švýcarské straně pohoří Jura. Nicméně 53.000 litrů vody pro žíznící skot švýcarští vojáci bez dovolení minulý čtvrtek nabrali v jezeře Lac Les Rousses, které už leží ve Francii. V přilehlé obci už skoro tři týdny platí zákaz čerpání vody z potoků, řek či jezer. Vodu z jezera Lac des Rousses nesmějí pumpovat ani místní zemědělci.

Že si Švýcaři minulý týden pro vodu jen tak přiletěli, nepřijde obyvatelům obce normální. Christophe Mathez z obecního úřadu v Les Rousses řekl, že "místní by nepochopili, kdybychom nijak nereagovali".

V úterý přímo na obecní úřad v této několikatisícové vsi zatelefonoval zástupce švýcarské armády a za incident s "kradenou" vodou se omluvil. "Generálův telefonát" Matheze prý sice dojal, zarazilo ho však, že se obci někdo ze švýcarských oficiálních míst ozval tak pozdě.

Zatímco francouzské velvyslanectví v Bernu považuje věc za vyřízenou, obecní úřad v Les Rousses zkoumá, zda by mohl uspět s žádostí o odškodné.


Zdroj: ČTK, 29. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 17:38