Agris.cz - agrární portál

Ministr Jurečka: Cílem novely zákona o SPÚ je zajistit hospodárné nakládání se zemědělskou půdou v majetku státu

30. 7. 2015 | MZe ČR

Novou kompetenci Státního pozemkového úřadu (SPÚ) jako správce rezervy státní zemědělské půdy dnes schválila vláda. Cílem novely zákona, kterou předložil ministr zemědělství Marian Jurečka, je zajistit řádné a hospodárné nakládání se zemědělskou půdou v majetku státu.

„Státní pozemkový úřad bude ze státních pozemků vytvářet rezervu určenou k uskutečňování rozvojových programů státu schválených vládou a nezbytnou k výkonu působnosti Státního pozemkového úřadu. Tu bude spravovat, doplňovat a podle potřeby v rámci správního řízení měnit. Současně bude zachována výměra státních pozemků nezbytná pro pozemkové úpravy nutné v souvislosti se změnami v právních vztazích po restituci a privatizaci,“ řekl ministr Jurečka.

SPÚ bude mít možnost, respektive povinnost rezervu doplňovat k udržení potřebné výměry nákupem, směnou a využíváním předkupního práva, aby byly omezeny náklady na výkup pozemků pro potřeby státu.

  • Hynek Jordán
  • tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: MZe ČR, 30. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:33