Agris.cz - agrární portál

Čína se snaží převést obyvatele od rýže na brambory

30. 7. 2015 | ČTK

Čínské úřady prohlásily, že brambory budou další hlavní potravinou v zemi, a postupně by měly vytlačovat pěstování rýže. Země se čím dál tím víc potýká se suchem, které znemožňuje vypěstovat dostatek rýže v zemi, jež má 1,3 miliardy obyvatel, informoval dnes zpravodajský server The Times.

K pěstování brambor stačí pětina vody, kterou je třeba na pěstování rýže, a zhruba polovina množství potřebného na vypěstování pšenice. Proto se Čína snaží prosadit brambory na rovnocennou pozici, jako má rýže, pšenice a kukuřice. V Číně se už nyní pěstuje čtvrtina veškerého světového množství brambor, ale více Číňanů se musí naučit, jak brambory připravovat a jíst.

Ma Jü-žung, který žije ve vyprahlé provincii Ning-sia na severozápadě země, s vládní kampaní souhlasí. "U nás bramborám říkáme 'zachránci života', protože to je jediná plodina, která roste v době hladomoru. Brambory jsou nesmírně univerzální, jdou z nich dělat nudle, chlebové rolky a dokonce i sušenky," dodal.


Zdroj: ČTK, 30. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 15:06