Agris.cz - agrární portál

Začínající farmářka pohrozila spálením úrody a zaujala i Kreml

31. 7. 2015 | FinančníNoviny.cz

Kýžené odezvy zřejmě dosáhl počin začínající ruské farmářky, která v prohlášení adresovaném prezidentu Vladimiru Putinovi pohrozila, že spálí úrodu, pokud nedostane dotace slíbené hlavou státu. Kreml následně nařídil ministerstvu zemědělství, aby stížnost prošetřilo.

"Za poslední peníze jsme koupili 600 litrů nafty, abychom spálili úrodu. Jiné východisko nemáme... Uděláme to veřejně, pozveme novináře, aby i další viděli, jak fungují prezidentské programy," pohrozila studentka Anastasija Dolgopolovová, která podle svých slov začala hospodařit na 60 hektarech polí v Kurské oblasti v centrálním Rusku, aby pomohla vlasti po uvalení západních sankcí.

"Na okrese mi dali jasně najevo, že mé hospodářství nikdo nepotřebuje," řekla. Dokonce i neobhospodařované sklady, které jí přislíbil gubernátor, vzápětí shořely, anebo skončily rozebrané ve šrotu. A státní banky jí půjčku udělit odmítly.

Kreml již nařídil ministerstvu zemědělství, aby stížnost začínající farmářky prošetřilo. "Víme o těchto zprávách. Jsem přesvědčen, že naši kolegové z ministerstva zemědělství je prověří. Protože - ať se o tom říká cokoliv - je nutné nejprve informace prověřit, na koho se dívka obracela, z jakého důvodu a na jakém základě se přijímala ta či ona rozhodnutí," řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Server Newsru.com připomněl, že letos na jaře získal celostátní proslulost John Kopiski, který se z britského podnikatele stal ruským farmářem. V každoroční televizní debatě Putina s národem si Kopiski také stěžoval hlavě státu na nedostatečnou podporu zemědělství. Prezident sice pomoc slíbil, nicméně Kopiski prý dohospodařil ještě dříve, než pomoc dorazila - což není ojedinělý případ zmaru ruského zemědělství kvůli státní byrokracii.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 31. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:48