Agris.cz - agrární portál

Divokou přírodu chránit a rozšiřovat, velí většina lidí v průzkumu

31. 7. 2015 | ČT 24

S ochranou divoké přírody v České republice souhlasí více než dvě třetiny respondentů sociologického průzkumu Masarykovy univerzity v Brně. Zároveň si přejí, aby se její území ještě rozšiřovalo. Většina dotázaných ale zároveň přiznala, že pro ochranu přírody za poslední rok nic neudělala.

Ekologové odhadují, že území ponechané přirozenému vývoji a bez zásahů člověka se na ploše celé republiky podílí zhruba 0,3 procenty – ze 78 866 kilometrů čtverečních celkové rozlohy země to je necelých 237 kilometrů čtverečních. Respondenti v průzkumu ale rozlohu oblastí odhadovali až na deset procent a chtěli by ji rozšířit o další tři procenta. S rozšiřováním divočiny souhlasilo zhruba 44 procent lidí, proti bylo 19 procent.

Výzkum brněnských akademiků zkoumal podrobně vztah české veřejnosti k divoké přírodě poprvé. Podle ekopsychologa Jana Krajhanzla výsledky ukazují, že rozšiřování divočiny má v Česku širokou podporu. "Češi považují divokou přírodu za hodnotu, kterou stojí zato chránit. Většinovou podporu mají jak divoká zvířata, tak rozšiřování divoké přírody," uvedl.

Vzkaz na Šumavu: Celospolečenské zájmy v přístupu k divoké přírodě mají vítězit nad lokálními

Za divočinu odborníci považují ta území, která jsou bezzásahová a kde se mohou i vyskytovat velké šelmy. Jde o první zóny národních parků, bezlesí vyšších poloh Krkonoš, přírodní rezervace většího stupně ochrany, jako třeba Boubínský prales, soutok Dyje nebo části Beskyd.

O tom, zda a jak divočinu rozšiřovat, se vedou diskuse mezi zájmovými skupinami, často v souvislosti s Národním parkem Šumava a rozšířením nových chráněných území. Dotazovaní v průzkumu odpověděli, že celospolečenské zájmy v ochraně přírody mají mít přednost před lokálními.

Češi a divočina
  • Několikrát za rok vyrazí do divočiny více než čtvrtina Čechů a Češek
  • Zhruba každý druhý divočinu nenavštěvuje vůbec
  • S ochranou divoké přírody souhlasí více než dvě třetiny
  • Více divočiny by si přála většina těch, kteří mají na otázku nějaký názor
  • Nejoblíbenější divoké zvíře je rys, k méně oblíbeným patří bobr a medvěd
  • Sociologové se dotazovali reprezentativního vzorku 2023 lidí po celé zemi

Výrazná většina české veřejnosti podle sociologa Tomáše Chabady podporuje všechna divoká zvířata. V průzkumu se respondenti vyjadřovali k rysům, divokým koním, zubrům, vlkům, liškám, medvědům a bobrům. Nejvíc populárním je rys, následují divocí koně a zubři. V menší oblibě, kolem 23 procent, jsou medvědi a bobři, přesto výskyt bobrů v české přírodě podporuje 53,7 procent a medvědů až 57 procent lidí.

Zdroj: ČT24, ČTK


Zdroj: ČT 24, 31. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:28