Agris.cz - agrární portál

Třetina chovatelů skotu se kvůli suchu obává nedostatku krmiva

4. 8. 2015 | ČTK

Více než třetina českých chovatelů skotu se obává kritického nedostatku krmení v zimním období kvůli letošnímu suchu. Vyplývá to z průzkumu, který udělalo ministerstvo zemědělství mezi 177 chovateli. Podle většiny je situace sice špatná, ale pokud zaprší, mohla by se napravit. Stejného názoru je i předseda Českého svazu chovatelů masného skotu Miroslav Vráblík.

Zatímco první seče víceletých pícnin byly většinou dobré až nadprůměrné, druhé se očekávají o 20 až 30 procent nižší než je obvyklé. "Třetí seče jsou postiženy citelně - odhad je od nulové sklizně až do cca 50 procent," vyplynulo z průzkumu. "Obáváme se, co nasečeme v druhých sečích, abychom udělali na zimu krmení. Ale během deseti dnů mohou přijít větší srážky a situace se může obrátit," řekl dnes ČTK Vráblík.

Někteří chovatelé v průzkumu zmiňovali i problémy se zajištěním dostatečného množství vody pro napájení skotu. S tím se ale Vráblík zatím nesetkal. Regionálně to však podle něj možné je.

Jak již dříve uvedla Agrární komora ČR, letos se počítá i se třetinovými ztrátami u kukuřice. Ta se také používá jako krmivo pro skot. "I kdyby začalo intenzivně pršet, kukuřice ztrátu vláhy, která poznamenala růst, už nedožene," řekla mluvčí komory Dana Večeřová.

Letošní sucho v Česku je nejhorší za posledních 12 let. Postihlo toky i podzemní vody, problémem se zabývala i vláda. Meteorologové v červenci uvedli, že určitě nejde o stoleté sucho a v roce 1947 nebo ve 30. letech minulého století, kdy byly velmi suché tři roky za sebou.


Zdroj: ČTK, 4. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 13:59