Agris.cz - agrární portál

O titul TOP Víno Slovácka letos usiluje více než sedm desítek vín

5. 8. 2015 | ČTK

O titul TOP Víno Slovácka 2015 usiluje 72 vín, které do soutěže přihlásilo 18 vinařů ze Zlínského kraje a přilehlých obcí Blatnice pod Svatým Antonínkem a Blatnička na Hodonínsku. Vína dnes v Uherském Hradišti hodnotí tři odborné komise, vítězové budou ale vyhlášeni až 22. srpna na vinařské slavnosti v Polešovicích.

"Přihlášených vzorků je o něco méně než v minulém roce. Těsně před sklizní byly totiž deště, přišla hniloba a plísně. Vinaři tak mají více jakostních vín, které do soutěže oproti přívlastkovým vínům či pozdním sběrům tolik nedávají," řekla ČTK ředitelka Okresní agrární komory Uherské Hradiště Karla Malinová, která je garantem soutěže.

Vína musejí být vyrobena z hroznů odrůd vinné révy, které pocházejí z České republiky. Značkou TOP Víno Slovácka chtějí pořadatelé upozornit na kvalitu regionálních vín a propagovat je. Soutěž se řadí k významným kláním tohoto druhu v republice. Vína jsou rozdělena do čtyř kategorií podle obsahu zbytkového cukru na suchá, polosuchá, polosladká a sladká.

Mezi přihlášenými vzorky letos podle Malinové převažují polosuchá vína. Odborníci hodnotí mimo jiné chuť, barvu nebo vůni vína. Maximálně mu mohou přiznat 100 bodů, špičková vína jich obvykle dosahují kolem 85. Deseti nejlépe ohodnoceným vínům komise udělí certifikát a medaili TOP Víno Slovácka 2015, kterou mohou být oceněná vína označena na obalu.

Vybere i tři nejlepší kolekce vín, které se skládají nejméně z pěti vzorků. Víno s nejvyšším počtem bodů bude používáno i pro reprezentační účely Zlínského kraje. Loni dvě desítky vinařů do soutěže přihlásily 84 vzorků vín. TOP Vínem Slovácka 2014 se stalo Rulandské šedé z Vinařství Vyskočil z Blatnice pod Svatým Antonínkem. Kolekce vín ovládlo rodinné Vinařství Vaďura z Polešovic.


Zdroj: ČTK, 5. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 10:58