Agris.cz - agrární portál

Zrají broskve a švestky. I přes sucho jich bude více než loni

5. 8. 2015 | ČT 24

Ovoce bude letos víc než loni. Větší úrodu čekají ovocnáři skoro u všech druhů. Zatímco meruňky už jsou sklizené, sezona broskví a taky švestek právě začíná. Sadaři ovšem museli kvůli suchu stromy zavlažovat. Tam, kde závlahy nejsou, jsou na tom hůř.

Zatímco některé stromy spaluje slunce, těm v ovocnářských podnicích a sadech se většinou daří. Extrémní počasí, které sužuje jižní Moravu, totiž vyvažuje jejich závlahový systém. Například v broskvoňovém sadu ve Velkých Bílovicích je rozdíl patrný na několika metrech. Na jedné straně tam stojí zelené stromy s velkými plody, které jsou neustále zavlažovány vodou z místního rybníka, a vedle nich se nachází suché stromy bez ovoce.

Přestože výnosy budou letos rozdílné sad od sadu, ovocnáři počítají s větší úrodou než loni. "Letos bude úroda docela slušná. Bude asi více než loni," potvrdil předpokládanou dobrou úrodu broskví sadař Zdeněk Jansta z Velkých Bílovic. Naopak nedávno dosbírané meruňky podle jeho slov nedopadly dobře. Ne však kvůli suchu, ale kvůli mrazu. "Já mám takovou polohu, ale jinde bylo meruněk dost. Stačil minus jeden stupeň a už je mráz poškodil," řekl Jansta.

S dobrou úrodou počítá i sadař Tomáš Fénix. "Bude lehce nadprůměrná. Vypadá, že bude trochu lepší úroda než loni. Důvodem podle něj je, že pro ovoce byla příjemnější zima. A se suchem ani on zatím problémy nemá, protože zavlažuje. Do budoucna ale musí počítat s komplikacemi. "Suché nebo spíš extrémní výkyvy počasí budou stále častější. Je evidentní, že se s klimatem něco děje. Je potřeba, aby se na to zemědělci připravili, pěstovali odolnější plodiny a častěji je střídali," dodal Fénix.

Přepokládaná úroda v Jihomoravském kraji

                 2014        2015

Meruňky  1700 tun  2000 tun

Švestky   1300 tun  2050 tun

Hrušky     250 tun   700 tun

Zdroj: Ovocnářská unie

Zdroj: ČT24


Zdroj: ČT 24, 5. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 15:30