Agris.cz - agrární portál

Rusy kvůli omezení dovozu květin prý čeká prudké zdražení

5. 8. 2015 | ČTK

Omezení dovozu květin z Nizozemska do Ruska může vést ke zvýšení jejich cen, poklesu poptávky a snížení počtu pracovních míst v odvětví, varovala dnes agentura Interfax s odvoláním na ruského experta.

Ruská veterinární a fytosanitární služba Rosselchoznadzor totiž rozhodla, že od 10. srpna lze řezané květiny nizozemského původu dovážet pouze na základě laboratorních expertíz o jejich fytosanitárním stavu.

Avšak podle generálního ředitele společnosti MegaFlowers Sergeje Semjonova dosud není jasné, jak se tato laboratorní zkoumání budou organizovat. Upozornil také, že na hranicích k tomu chybějí potřebná zařízení.

Pokud situace vyústí ve faktický zákaz dovozu, klienti zanedlouho budou muset v ruských květinářství platit přinejmenším dvoj- až trojnásobek oproti současnosti, kdy se v ruských regionech za kytici v průměru platí 600 až 700 rublů (asi 240 až 280 Kč), předpověděl Semjonov a varoval, že vysoké ceny způsobí pokles poptávky, což si zase vynutí propouštění pracovníků.

Podle ředitele není ani reálné očekávat, že by bylo možné během několika let ruskou produkcí nahradit zakázané květiny z dovozu. "Skleníky v Rusku jsou zaměřeny na zeleninu. S květinami je příliš práce a nepřinášejí ani takový zisk," řekl. Odhadl, že podíl ruské produkce na trhu nepřesahuje deset procent, zatímco třetina květin v ruských květinářstvích vyrostla v Nizozemsku - a přes Nizozemsko do Ruska navíc míří i květiny z Jižní Ameriky či Afriky. Nahradit tuto nizozemskou infrastrukturu dlouho nebude možné.

"Květinářství a agentury zajišťující doručování kytic samozřejmě nezmizí, ale ceny vzletí vzhůru a výběr se velice zúží. Jestli se nyní nabízí až tisícovka různých květin, po zákazu dovozu se tato pestrost zmenší řádově," odhadl expert z firmy působící na ruském trhu desátým rokem.

Ruské úřady odůvodňují omezení dovozu květin z Nizozemska problémy se hmyzími škůdci, jako jsou třásněnka západní, molice bavlníková a vrtalka, ale i bílou rzí chryzantém v zásilkách.

Komentátoři ale připomínají i spor mehzi oběma státy kvůli vyšetřování katastrofy malajsijského boeingu z letu MH17, který se před rokem zřítil na východě Ukrajiny, na místě bojů mezi proruskými separatisty a vládními jednotkami. Obě znepřátelené strany se obviňují ze sestřelení stroje s 298 lidmi na palubě, z toho 193 Nizozemců. Neštěstí nikdo nepřežil.

Ruský prezident Vladimir Putin v červnu o rok prodloužil zákaz dovozu potravin ze Západu. Moskva tak reagovala na prodloužení sankcí Evropské unie, uvalených na Rusko kvůli anexi Krymu a ruské roli v ukrajinském konfliktu.


Zdroj: ČTK, 5. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 17:15