Agris.cz - agrární portál

Likérka R. Jelínek zahájila sklizeň švestek ve vlastních sadech

6. 8. 2015 | ČTK

Vizovická likérka Rudolf Jelínek zahájila sklizeň švestek ve vlastních sadech v lokalitě Těchlov. Letos by tam měla sklidit 350 až 500 tun švestek. Začíná se s odrůdou Katinka, řekl dnes ČTK obchodní a marketingový ředitel firmy Miroslav Motyčka.

"Letošní sklizeň by měla být minimálně taková jako loni, doufáme, že i o něco lepší. Sucho naštěstí stromy až tak neovlivnilo, švestky mají hluboké kořeny," podotkl Motyčka. Loni likérka sklidila 320 tun, předloni to bylo rekordních 435 tun.

Firma pěstuje devět odrůd švestek. "Loni se odrůdy Katinka sklidilo 900 kilogramů, předloni 60 tun. Letošní předpokládaná úroda je 40 až 50 tun. Z toho vyplývá, že odrůda si loni udělala přestávku," uvedl Motyčka, podle kterého má tato odrůda velmi dobrou cukernatost.

Sady na Těchlově nyní zabírají 55 hektarů, postupně se rozšiřují. Likérka má v zemi celkem 180 hektarů vlastních sadů, jsou také v Kostelanech na Kroměřížsku a na jižní Moravě. V Kostelanech vysadila také třešně, na jihu země meruňky. Likérka má své sady také v Chile, kde vyrábí hruškovici Williams, a v Rumunsku a Bulharsku.

Z vlastního ovoce vyrábí likérka například jednoodrůdovou čirou slivovici z vybrané odrůdy a prémiovou slivovici zlaté barvy, která vzniká kombinací několika odrůd a stáčí se po dvou letech od sběru ovoce.

Přestože likérka vlastní sady postupně rozšiřuje a chce jimi pokrýt stále větší část surovin, většinu ovoce vykupuje, ročně zpracuje asi 5000 tun ovoce, zejména švestky.

Likérka loni vytvořila zisk před zdaněním 15,4 milionu korun, po zdanění činil 12 milionů, předloni měla zisk po zdanění 10,2 milionu korun. Firma loni utržila za prodej zboží a vlastních výrobků a služeb 441 milionů korun, v roce 2013 to bylo 397 milionů korun. Na letošní rok firma plánuje zisk před zdaněním 24,3 milionu korun. V roce 2012 se dostala do devatenáctimilionové ztráty kvůli metanolové aféře a prohibici.


Zdroj: ČTK, 6. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 09:39