Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 7. – 9.8. 2015

10. 8. 2015 | Agris

Ceny potravin jsou ve světě nejnižší za šest let, zlevnilo hlavně mléko

Světové ceny potravin klesly v červenci na další minimum za takřka šest let, zlevnily hlavně mléčné výrobky a olejniny. Uvedla to v měsíční zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cenový index FAO se proti červnu snížil o 1,7 bodu na 164,6 bodu a meziročně je nižší o 19,4 procenta.

Za prodej vadných hnojiv bude hrozit až pětimilionová sankce

Za prodej hnojiva, které ohrožuje úrodnost půdy, zdraví lidí a zvířat nebo životní prostředí, bude možné uložit trest až pět milionů korun. Dosud se tyto situace řešily pouze zrušením registrace hnojiva. Změnu plánuje ministerstvo zemědělství v novele zákona o hnojivech, kterou poslalo do meziresortního připomínkového řízení.

Interfax: V Rusku zuří vyhlazovací válka proti potravinám z EU

Bojovým hlášením z fronty se podobají raporty ruských úředníků o likvidaci evropských potravin, které podle prezidentského dekretu od čtvrtka masově ničí specializované čety ve spalovnách, na skládkách nebo v kafileriích. Likvidaci podléhají nejen potraviny z Evropské unie vystavené ruskému embargu, ale prakticky jakékoli potravinářské zboží bez jasně vyznačené země původu, napsala dnes agentura Interfax.

Stanovisko Zemědělského svazu ČR k vinařskému zákonu

Zemědělský svaz České republiky /dále jen ZS ČR/ plně podporuje deklarovaný záměr Ministerstva zemědělství upravit regulaci a evidenci sudového vína tak, aby došlo k zamezení negativních jevů s prodejem sudového vína spojených a na druhé straně nedošlo ke zbytečným zásahům do činnosti výrobců vín.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 10. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 06:32