Agris.cz - agrární portál

NKÚ: Pozemkový úřad nestihl 42 pct žádostí o církevní restituce

10. 8. 2015 | ČTK

Státní pozemkový úřad (SPÚ) nestihl v zákonné lhůtě vyřešit 42 procent žádostí o církevní restituce, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Důvodem byla krátká lhůta, kterou mu zákon stanovil na řešení restitučních výzev, informoval dnes NKÚ v tiskové zprávě.

NKÚ uvedl, že zákon o církevních restitucích stanovil pozemkovému úřadu při posuzování výzev k vydání majetku značné povinnosti, na uzavření dohody o vydání majetku mu ale dal jen šest měsíců. Státní pozemkový úřad tak konci letošního dubna nedodržel šestiměsíční lhůtu u 1424 z 3404 výzev k vydání majetku.

"Šestiměsíční lhůta stanovená zákonem pro proces vedoucí k uzavření dohody mezi povinnou a oprávněnou osobou není z následujících důvodů dostatečná," uvedl kontrolní úřad.

Kontroloři prověřovali i náklady, které souvisely se vznikem samotného pozemkového úřadu, který byl zřízen náhradou za Pozemkový fond ČR, a hospodaření pozemkového úřadu v letech 2012 až 2014. Závažná pochybení zjistili ale jen ohledně bezúplatného užívání vozů úřadu pro soukromé cesty zaměstnanců. Podle zjištění NKÚ sice měli zaměstnanci za soukromé cesty platit pohonné hmoty, někteří však vykazovali služební cesty v době své dovolené. Navíc náklady na údržbu vozů nesl úřad. U 43 kontrolovaných aut představovaly soukromé cesty 36 procent z více než 451.000 ujetých kilometrů, uvedl NKÚ ve své zprávě.


Zdroj: ČTK, 10. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 06:20