Agris.cz - agrární portál

MIMOŘÁDNÁ OPATŘENÍ PRO PĚSTITELE OVOCE A ZELENINY BYLA VYHLÁŠENA I LETOS

10. 8. 2015 | SZIF

V souvislosti s prodloužením embarga na dovoz zemědělských produktů, včetně ovoce a zeleniny, na území Ruské federace do 5. srpna 2016, byla spuštěna další dočasná mimořádná podpůrná opatření. Ke zmírnění dopadů s cílem stabilizovat situaci na trhu ovoce a zeleniny vyčlenila Evropská unie prozatím částku 150 milionů EUR. Administraci těchto opatření provádí stejně jako v loňském roce Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). 

Dne 8. srpna vyšlo nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) č. 2015/1369, kterým se mění nařízení v přenesené pravomoci (EU) č. 1031/2014, kterým se stanoví další dočasná mimořádná podpůrná opatření pro producenty některého ovoce a zeleniny. O provádění mimořádných opatření se mohou zájemci přihlásit prostřednictvím formuláře „Předběžná oznámení/Žádost o provedení kontroly na místě“, který začne SZIF přijímat od dnešního dne.

Uvedená dočasná mimořádná opatření Unie se vztahují na opatření stažení z trhu, nesklízení a sklízení nezralých produktů. Pro ČR je vyčleněna podpora na celkem 3 000 tun. Jedná se o podporu jablek, hrušek, švestek, bobulovin, čerstvých vinných hroznů, pomerančů, klementinek, citronů, kiwi, rajčat, paprik, okurek (nakládačky, salátové), zelí, květáku, brokolice, mrkve, hub (rod Agaricus) a mandarinek. Nově se vztahuje také na broskve a nektarinky.

Pěstitelé (organizace producentů, producenti, kteří nejsou členy organizace producentů) výše zmíněných produktů mají možnost oznámit záměr o využití některého z opatření od 10. srpna 2015.

V momentě vyčerpání stanoveného množství pro podporu, tj. 3 000 tun, dojde k ukončení příjmu Předběžných oznámení/Žádostí o provedení kontroly na místě. Upozorňujeme zájemce, že podání budou vyřizována chronologicky, tedy v pořadí, jak byly na SZIF zaslány. V případě nevyčerpání tohoto množství je dnem ukončení mimořádných opatření 30. červen 2016.

U všech žadatelů proběhnou kontroly na místě, a to do 7 kalendářních dnů od doručení oznámení Fondu. Žádosti o vyplacení podpory se budou podávat do 31. července 2016. Termín výplaty je stanoven do 30. září 2016.

Na mimořádná opatření v roce 2014 bylo vyplaceno celkem 14,4 milionu Kč. Podpora byla vyplacena 17 žadatelům, kteří podali celkem 20 žádostí.

Podrobné informace k mimořádným opatřením včetně příručky jsou k dispozici na www.szif.cz.

Vladimíra Nováková 

tisková mluvčí SZIF

PDF verze ke stažení


Zdroj: SZIF, 10. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 17:56