Test jahodových sirupů: v některých jahody takřka nejsou
11. 8. 2015 | iDNES.cz
V některých jahodových sirupech jahody vůbec nenajdete. Test MF DNES zjistil, že ve šťávách, jak se sirupům lidově říká, je jen velmi nízký podíl ovoce. Některé sirupy ho obsahovaly i méně než jedno procento.
MF DNES nechala otestovat celkem 12 výrobků v laboratořích Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT). „V jahodových sirupech jsme měřili obsah cukrů, vitamínu C a konzervačních látek,“ uvedl vedoucí laboratoře Ústavu konzervace potravin VŠCHT Aleš Rajchl.
Podíl přírodních sladidel v sirupu musí být nejméně 50 procent. V tomto ohledu uspělo všech 12 testovaných šťáv. Těm se dobře dařilo i v rozboru synstetických látek v sirupech. I přes mnohdy podezřelou barvu analýzy žádnou syntetiku neobjevily.
Kvalitu sirupů hodnotila i nekompromisní dětská porota. Mladí degustátoři kritizovali především nevábnou barvu šťáv a jejich přeslazenost.
V testu byl zastoupen i farmářský sirup bez jakékoliv chemie. Ten kvůli doporučenému ředění v senzorickém testu propadl.
Celkovým vítězem se stal švýcarský sirup Grünhof, který měl nejvyšší podíl ovoce. Na opačném konci žebříčku skončil sirup z Albertu, ve kterém po jahodách nebyly žádné stopy. Ceny se ve výsledku pohybovaly od čtyř do 21 korun za litr vyrobené šťávy.
Zdroj: iDNES.cz, 11. 8. 2015
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 18:43