Agris.cz - agrární portál

Kvůli vedrům vznikají ve středních Čechách napajedla pro zvěř

12. 8. 2015 | Denik.cz

Ve středních Čechách vznikají kvůli vedrům a suchu napajedla pro lesní zvěř. Cílem je udržet ekosystém v krajině v suchých měsících, kdy zvěř nemá možnost se napít v přirozeném prostředí. Oznámila to dnes mluvčí Středočeských vodáren Lenka Kozlová.

Napajedla vznikla například na území Mělnické Vrutice, Řepínského dolu a Jenichova na Mělnicku.

Po dohodě se společnostmi hospodařícími na území Řepínského dolu vybraly vodárny vhodné místo v prameništi a vybudovaly napajedlo. Upravily terén, dodaly potřebné potrubí a automatické doplňování napajedla pitnou vodou, uvedl vedoucí střediska Dálkovod Mělnická Vrutice Václav Jásek. Další napajedlo vznikne například ve východní části prameniště, pod Zahájskem.

Středočeské vodárny také instalují na některých objektech chybějící umělé dutiny pro ptáky a hmyz nebo budují přírodní jezírka.Vedra budou podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu v Česku panovat až do konce pracovního týdne. Nejvyšší denní teploty mohou dosáhnout až 37 stupňů. Až o víkendu se zřejmě mírně ochladí, v Čechách bude 24 až 29 stupňů a na Moravě a ve Slezsku 29 až 34 stupňů. Lidé by zejména ve stojících autech na sluníčku neměli nechávat děti, ale ani zvířata.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 12. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 17:17