Agris.cz - agrární portál

Horké počasí decimuje divoká zvířata. Ve stojatých vodách se uvolňuje jed

13. 8. 2015 | Denik.cz

Českou republiku nadále zužují enormní vedra a sucho. V tomto počasí netrpí jen lidé, ale především zvířata. Nedostatek vody, horko, ale i botulotoxin, který se ve stojatých vodách v těchto horkých dnech hojně šíří, zabíjí mnoho zvířat. Lidé mohou pomoci miskou s vodou a včasným kontaktováním ochránců přírody.

Nadprůměrné teploty v těchto dnech přidělávají velké starosti ochráncům přírody. Nejen že jsou sami záchranáři ve velkém fyzickém zatížení, ale přibývá i zvířat, která se v důsledku veder dostávají do záchranných stanic. Vysoké teploty a sucho přimějí mnoho mláďat ptáků, aby předčasně opustila svá hnízda.

Taková mláďata se přitom bez pomoci lidí neobejdou. V posledních dnech řeší Pražská zvířecí záchranka podobné případy v průměru třikrát denně. Sucho navíc vyčerpává i dospělá zvířata z řad ptáků i savců. Těm mohou lidé pomáhat miskou s vodou umístěnou na zahradě, na parapetu, balkonu nebo i v parku. Miska samozřejmě nesmí být pastí, ve které se mohou volně žijící živočichové utopit, a voda by se měla pravidelně měnit. Zvířata to velmi ocení a pravděpodobně budou tuto nabídku hojně využívat.

Kromě sucha mají horka ještě jeden fatální dopad, především na vodní ptáky. Na stojatých a pomalu tekoucích vodách se v důsledku vysokých teplot, uvolňuje z bahna tzv. botulotoxin. Tento prudký neurotoxický jed, produkovaný bakterií Clostridium botulinum, dokáže za optimálních podmínek velice rychle zahubit vše živé. Při teplotách nad 30 °C produkce botulotoxinu výrazně roste, jed se uvolňuje do vody a přes potravu se dostává do těl vodních ptáků. Ti se stávají apatickými, selhává jim nervový systém a v poslední fázi, pokud nepřijde velmi rychlá pomoc, zvíře umírá.

Ochránci přírody tak prosí. Umisťujte ve svém okolí misky s vodou a v případě, že v Praze nebo na Praze západ naleznete volně žijícího živočicha v nouzi, volejte co nejdříve pohotovostní linku Pražské zvířecí záchranky 774 155 185. Kontakty na všechny záchranné stanice v České republice najdete ZDE.

Za všechna zvířata Vám děkujeme!

Autor: Redakce


Zdroj: Denik.cz, 13. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 04:17