Agris.cz - agrární portál

Agrární komora: Za požáry stojí hlavně lidský faktor

13. 8. 2015 | ČTK

V posledních dnech přidělávají hasičům práci požáry zemědělské techniky. Jenom v úterý vyjížděli ke 200 ohňům, což je čtyřnásobek obvyklého počtu. Podle Agrární komory za nimi většinou stojí lidské chyby jako zahození nedopalku při práci nebo nedostatečná kontrola promazání třecích ploch na zemědělské technice. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy by však povinné vození cisteren na pole práci jenom zkomplikovalo, doporučil by spíše použití pluhu na rozorání strniště a zabránění rozvoje požáru.

"Požáry vznikají v horku například vytvořením jiskry - kovová kostra žací lišty se střetne například s křemenem a vytvoří se jiskra, která zapálí suchou slámu, která se v místě navrství," vysvětlila ČTK mluvčí Agrární komory Dana Večeřová. Zemědělci by podle ní měli proto měli rychle slámu, která za kombanem zůstává, slisovat a z pole odvézt. "Dalším faktorem je tření mechanických dílů ve sklízecí mlátičce. Ve velkém horku se teplota zvyšuje a může například vzplanout gumový řemen, od kterého se požár rozšíří dále," dodala Večeřová, podle které jsou ale i tak hlavními viníky neopatrní lidé.

Zavádění povinných opatření, jako například vození cisteren s vodou na pole, se ale zemědělci brání. Jsou podle nich dobrým opatřením, a zemědělci by je, pokud jimi disponují, měli používat. Ale ne povinně. "Zavedení a hlavně kontrolování povinnosti by zemědělcům žňové práce spíše zkomplikovalo," dodala Večeřová. Podobně se na situaci dívá i Pýcha. Podle něj by cisterna u většiny požárů ani nepomohla, protože si jejich vzniku farmáři všimnou až příliš pozdě. "Nejlepší ochrana je, když máte moderní stroje, to je úplně nejlepší ochrana, protože v nich jsou věci jako lapač jisker, které se na starších musí dodělávat," podotknul. Všechny stroje musí mít povinně hasicí přístroj.

Ministerstvo zemědělství také vydalo rady, jak požárům předcházet. Podle něj by například měli mít žňoví pracovníci přístup k mobilnímu telefonu, aby mohli bezprostředně zahoření ohlásit, či by se na polích měly zřizovat požární hlídky.


Zdroj: ČTK, 13. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 20:55