Agris.cz - agrární portál

DPA: Díky nízkému stavu odhaluje Labe četné stopy minulosti

15. 8. 2015 | ČTK

Jindy zelená oblast podél Labe nyní na některých místech v Německu vypadá jako měsíční krajina. Po dlouhém suchu je mnohde místo vody vidět kamení a štěrk, ale také nečistoty nebo stopy minulosti všeho druhu. Agentura DPA přinesla některé příklady:

- Munice: Lidé na procházce a rybáři narážejí na náboje, miny a dokonce granáty. V některé dny proto museli do terénu vyrážet policejní pyrotechnici. V některých případech bylo třeba munici odstřelit na místě. To, že byla více než 70 let vystavena vlivům životního prostředí, ji činí ještě nebezpečnějšími.

- Odpad: Na mnoha místech se nyní objevují prázdné lahve, vraky jízdních kol a další smetí. Lidé hlásili i nálezy odpadkových košů a plotového pletiva, uvedla mluvčí radnice v Magdeburku. Zatím přitom není jasné, kdo je za odstranění takových nečistot odpovědný.

- Škodliviny: Ochránci životního prostředí chtějí nynější situace využít k většímu úklidu. "Dotyčné zemské vlády by nyní měly odstranit usazeniny a zanesené podloží odbagrovat," říká šéf ekologické organizace BUND v Sasku-Anhaltsku Oliver Wendenkampf. Poukazuje přitom na škodlivé látky a těžké kovy, které se časem usadily na dně Labe. Pocházejí například z chemického průmyslu.

- Takzvané hladové kameny: Vyryté letopočty 1842, 1963 a 2003 na některých balvanech v Labi v Sasku ukazují, jak vzácné jsou tak nízké stavy vodočtů, jako je ten nynější. Takzvané hladové kameny pokládali lidé už před staletími při nízkých stavech vody do řečiště a opatřovali je letopočty. Název hladové kameny dostaly proto, že jejich viditelnost slibovala malou úrodu nebo nesplavnost řeky - a tudíž i hlad.

- Rajčata: Na skále, na které v Magdeburku stojí i zdejší katedrála, vyrostla rajčata. Mezi kameny a štěrkem kvete řada rostlin, některé už dokonce mají zelené plody. Vědci mají pro fenomén jednoduché vysvětlení. Semena podle nich mohou pocházet z čističek.

- Cennosti: Lidé by teď na břehu Labe a ve vyschlém řečišti mohli nacházet malé poklady jako mince. Drážďanské policii ale dosud nikdo nález cenností z Labe nehlásil.


Zdroj: ČTK, 15. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 10:40