Agris.cz - agrární portál

Některá města preferují ve svých lesích rekreaci, jiná zisk

17. 8. 2015 | ČTK

Naučné i turistické stezky, odpočinková místa, vyhlídky, rozhledny a někde i sportoviště nabízejí městské a obecní lesy na jihu Čech. Některá města věnují rekreační funkci lesa větší pozornost, pro jiná je důležitější lesnická činnost a zisk z těžby, zjistila v anketě ČTK. Vliv na to má také, jak daleko jsou lesní pozemky od obce, nebo třeba to, zda lesy leží v národním parku či CHKO. Nejlépe asi slouží lidem k rekreaci lesy v Táboře a v Písku, největší zisk z těžby mají nejspíše šumavské Volary.

"Někdo chce co největší zisk, jiný vlastník se více věnuje funkci rekreační a sociální. Tábor vlastní 1872 hektarů lesa a z toho 500 je v kategorii rekreační a příměstské. Lesy nám zasahují až do městských aglomerací jak v Táboře, tak v Sezimově Ústí i v Plané nad Lužnicí," řekl ČTK předseda regionální organizace Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL) a jednatel Správy lesů města Tábor Jan Kalafut.

Na transparentních stránkách správy se zájemci dočtou, že Táborští s dotací EU od roku 2006 investovali do lesokoutku a lesoparku Pintovka a do lesních a naučných stezek. Jenom loni "neproduktivní" investice činily 3,87 milionu, z čehož 2,2 tvořily dotace. Letos jdou peníze na budování rozhledny Pintovka, dřevěných soch, lesní stezky Vlčí důl a Lesní fitness Pintovka.

Historické lesní majetky byly městu Písek navráceny v roce 1991. Rekreační funkci lesa jeden z největších vlastníků přikládá město velký význam. Je možné zacvičit si na dvou sportovních stezkách, poučení a zábavu lze nalézt na naučných stezkách a malé návštěvníky láká obůrka s mufloní zvěří. Vhodným cílem procházek je rozhledna Jarník, která při dobré viditelnosti poskytne rozhled od Šumavy po Českomoravskou vysočinu. Cyklistům nabízí písecké lesy množství udržovaných cest.

Podmínky pro rekreaci vytvářejí i Lesy a rybníky města Českých Budějovic, jejichž lesní pozemky zasahují až do největšího sídliště Máj, kde loni vybudovali Rekreační les Bor.

"Máme téměř 3400 hektarů, z toho tisíc v prvních zónách Národního parku Šumava. Z téměř sta procent jej využíváme jako hospodářský," řekla ČTK starostka Volar Martina Pospíšilová. Do rekreační kategorie patří jen tábořiště Soumarský Most. Lesy jsou od Volar vzdálené a obyvatelé by podle ní museli za fittness aktivitami dojíždět. Nicméně v lesích jsou vycházkové okruhy, odpočinková místa i vyhlídka a radnice připravuje výstavbu rozhledny na Lískovém vrchu. Vedení města o 4000 obyvatelích letos v rozpočtu počítá s příjmy přes 60 milionů korun, z toho deseti miliony za pronájem lesa své s.r.o.

Lesy mají na jihu Čech největší rozlohu ze 14 regionů - 380.745 hektarů. Zaujímají 37,8 procenta rozlohy kraje, lesnatost ale není rovnoměrná. Na největší rozloze hospodaří stát prostřednictvím Lesů ČR a NP Šumava (60 procent), města a obce vlastní zhruba 17 procent rozlohy. Z nich pak má největší podíl město Písek (6649 hektarů); soukromníci hospodaří na asi pětině a ostatní vlastníci mají tři procenta z celkové rozlohy.


Zdroj: ČTK, 17. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 03:26