Agris.cz - agrární portál

Polský vývoz potravin letos i přes ruské embargo roste

18. 8. 2015 | ČTK

Polský vývoz potravin v prvním pololetí vzrostl v meziročním srovnání o 6,4 procenta na 11,2 miliardy eur (303 miliard Kč). Růst vykázal i přesto, že do zemí Společenství nezávislých států (SNS) pokračoval export v propadu v důsledku loni zavedeného ruského embarga. Oznámilo to dnes polské ministerstvo zemědělství. Vývoz potravin se na celkovém polském exportu podílel za pololetí 12,8 procenta.

Polsko vykázalo v bilanci zahraničního obchodu s potravinami přebytek 3,5 miliardy eur. Proti prvnímu pololetí loňského roku to znamenalo nárůst o 18 procent, sdělilo ministerstvo podle agentury PAP.

Polský export potravin do SNS ale klesl o 44 procent na 561 milionů eur. "Je to důsledek ruského embarga na polské potraviny," uvedlo ministerstvo. Navíc výskyt afrického moru u divočáků v Polsku vedl k poklesu vývozu vepřového do Běloruska nebo Kazachstánu.

Výpadek v obchodu se SNS si Polsko více než vynahradilo zvýšeným vývozem do zemí Evropské unie. V bilanci s nimi vzrostlo polské aktivní saldo v obchodě s potravinami o 26 procent na 3,7 miliardy eur.

Loni se vývoz potravin z Polska do Ruska a dalších zemí SNS kvůli ruskému embargu na dovoz z Evropské unie propadl o téměř čtvrtinu na 1,7 miliardy eur. Rusko loni v srpnu odvetou za evropské sankce uvalilo nejprve na Polsko a pak i na další země EU embargo na dovoz ovoce, zeleniny a dalších potravin.


Zdroj: ČTK, 18. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 10:48