Agris.cz - agrární portál

Skupině Karlovarských minerálních vod v pololetí vzrostl obrat

18. 8. 2015 | ČTK

Skupině Karlovarských minerálních vod (KMV) se v prvním pololetí letošního roku zvýšily prodeje o 31 procent. Obrat přesáhl 3,5 miliardy korun. Na rekordním růstu skupiny mají podíl dvě významné akvizice v Maďarsku i úspěch produktových novinek na domácím trhu. ČTK o tom dnes informoval generální ředitel KMV Alessandro Pasquale.

"Velmi mě těší především dvojciferný nárůst na domácím trhu, kde jsme kromě našich tradičních produktů zaznamenali úspěch s novými produkty jako je například přírodní nápoj Fruttimo Aquila, ale velkou radost nám dělají také nové Poctivé limonády od Poděbradky, které jsou od letošního roku nově k dostání nejenom v láhvích, ale i v točené variantě," uvedl Pasquale.

KMV v první polovině letošního roku rostla i díky expanzi do zahraničí. Skupina KMV odkoupila dvě nejvýznamnější nápojářské firmy v Maďarsku (Kékkúti Ásványvíz a Szentkirályi Ásványvíz), čímž vznikl největší výrobce balených minerálních a pramenitých vod ve střední Evropě. Skupina firem KMV zahrnuje jak samotné Karlovarské minerální vody, tak i českou společnost Poděbradka a firmy v Rakousku, na Slovensku a nově i v Maďarsku. V Česku pak KMV letos odkoupily většinový podíl i v Hanácké kyselce, kde byly zatím menšinovým akcionářem.

"Holdingu maďarských značek Szentkiralyi a Kekkuti oproti loňskému roku vzrostly prodeje za poslední pololetí o necelých 10 procent a provozní zisk vzrostl téměř dvojnásobně," doplnil Pasquale.

Skupině KMV se ale daří i na dalších evropských trzích, kde působí. Na Slovensku si drží pozici dvojky na trhu balených minerálních vod. V Rakousku je skupina KMV dvojkou v sektoru přírodních minerálních vod a na třetí pozici v přírodních ochucených minerálních vodách. Dalšími významnými exportními zeměmi jsou například Polsko, Německo, ale také USA nebo Spojené arabské emiráty.

Díky nadprůměrně teplému létu a celosvětově sílící poptávce po balené vodě očekává KMV růst také v dalším pololetí. Podle agentury Canadean se letos se na světě poprvé prodá více balené vody než sycených nápojů, doplnil Pasquale.

"Předpokládáme, že letos celá evropská skupina KMV vyrobí a prodá miliardu litrů balených vod a nealkoholických nápojů a obrat dosáhne 6,3 miliardy korun," dodal Pasquale.

Podle údajů agentury Nielsen skupina KMV v rámci celého sektoru nealkoholických nápojů, který zahrnuje minerální a pramenité vody, ovocné džusy, sycené nápoje, ledové čaje a sirupy, za posledních 12 měsíců na maloobchodním trhu potravin a smíšeného zboží dosáhla objemový tržní podíl 29 procent.


Zdroj: ČTK, 18. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 09:10