Agris.cz - agrární portál

Za únik kejdy do potoka dostala společnost na Jihlavsku pokutu

19. 8. 2015 | ČTK

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany vod v Havlíčkově Brodě uložili pokutu 150.000 korun společnosti Lactoenergo za únik závadných látek do Železného potoka poblíž Kamenice u Jihlavy. ČTK to sdělila mluvčí ČIŽP Radka Burketová. Lactoenergo s udělením pokuty souhlasí. Podle jednatele Stanislava Vorálka látky unikly kvůli technické závadě.

Asi 50 metrů krychlových směsi kejdy, hnoje a rostlinných zbytků po zpracování v bioplynové stanici se dostalo kvůli poruše vypouštěcího ventilu ze skladovací ocelové nádrže firmy v polovině dubna. Závadné látky se dostaly až do řeky Jihlavy ve vzdálenosti 4,5 kilometru od zdroje úniku. Znečištění se v celém úseku projevilo výrazným zabarvením vod do černa, uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě Jan Panský.

Podle Vorálka by za normálních okolností uniklé látky zůstaly v nejbližším okolí skladovacích jímek. "Jiný právnický subjekt se však bez našeho souhlasu napojil na naši dešťovou kanalizaci, a látky proto dotekly až do Kamenického potoka. Udělali jsme opatření, aby se podobná věc neopakovala. Budeme požadovat o uvedení kanalizace do původního stavu, případné další kroky uvážíme," řekl Vorálek.

V souvislosti s případem pokračuje se společností Lactoenergo další správní řízení o pokutě za porušení povinností v oblasti ochrany přírody a krajiny. Vzhledem k tomu, že dosud nebylo ukončeno, nemůže ČIŽP sdělit další podrobnosti.


Zdroj: ČTK, 19. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 10:43