Agris.cz - agrární portál

Celá šarže cizrnové pomazánky od společnosti Alfa Bio byla stažena z českého trhu, dosavadní testy neprokázaly zdravotní závadnost výrobku

20. 8. 2015 | Agris

Společnost Alfa Bio a její distributoři stáhli z českého trhu celou šarži cizrnové pomazánky s datem spotřeby 21. 8. 2015, která byla údajnou příčinou zdravotních problémů slovenského pacienta. Tento krok je preventivní, provedený v zájmu 100% bezpečnosti zákazníků, a to i přesto, že analýza Regionální veterinární a potravinářské správy (RVPS) nepotvrdila přítomnost bakterie Clostridium botulinum v nerozbalených produktech Alfa Bio.

„Na český trh jsme celkem vyexpedovali 822 kusů z dané šarže cizrnové pomazánky, nelze tedy hovořit o tisících kusech této šarže na českém trhu, jak nepřesně informovala některá média.Od začátku stahování produktu z trhu do tohoto momentu nám bylo od našich zákazníků v Čechách i na Slovensku vráceno méně než 200 kusů tohoto výrobku dané šarže,“ říká Juraj Lunter, výkonný ředitel společnosti Alfa Bio. Společnost Alfa Bio svým zákazníkům nikdy nedistribuuje výrobky starší než 1/3 doby expirace, což je v případě cizrnové pomazánky 20 dní z celkových 60 dní. Většina výrobků z dané šarže tak byla umístěna na pulty obchodů ještě v první polovině měsíce června a dnes je drtivá většina s největší pravděpodobností rozprodaná a zkonzumovaná.

Analýza slovenských úřadů prokázala, že v nerozbalených baleních našeho výrobku bakterie přítomná nebyla, což potvrzuje také skutečnost, že na českém ani slovenském trhu žádné další zdravotní problémy u našich zákazníků hlášeny nebyly. Bezpečnost našich výrobků je pro nás klíčová a i proto spolupracujeme plně s úřady na tom, aby se zjistila skutečná příčina onemocnění slovenského pacienta,“ dodává Lunter.

Přítomnost bakterie nebyla potvrzená ani ve výrobcích odebraných ze Slovenského misijního hnutí, odkud se údajně cizrnová pomazánka dostala k postiženému pacientovi, ani z kontrolní šarže ve výrobě Alfa Bio. Potvrzují to výsledky uskutečněné na podnět RVPS i Regionálního úřadu veřejného zdravotnictví Banská Bystrica. Podezření bylo detekováno v použitých obalech odebraných z odpadkového koše v rodině pacienta po více než 24 hodinách od konzumace.


Zdroj: Agris, 20. 8. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 08:23